Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата и бизнесът подготвят проекти за цифров преход на стойност 1,2 млрд. евро

"Подготвяме ИТ проекти за 1,2 млрд. евро по Европейския механизъм за възстановяване." Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков. По думите му българските проекти за цифров преход по Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост ще бъдат подготвени в синергия между държавата и бизнеса.  

До седмица Министерството на транспорта ще представи тематична рамка на потенциалните проекти, а след това обсъждането ще продължи оперативно в рамките на работна група с участието на представителите на държавата и бизнеса.

„За България стойността на подкрепата е малко повече от 6.2 млрд. евро, от които 20% са предвидени за финансиране по т. нар. цифров преход. Възможните проекти са изграждане на високоскоростни мрежи, осигуряване на гигабитова свързаност за центрове на социалния живот – сгради, болници, гари, училища, цифровизация на публичната администрация и ключови сектори като здравеопазване, транспорт и образование“, посочи министър Желязков и допълни, че обсъждането на проектите с ЕК ще започне през октомври. 

Министърът подчерта като благоприятно предварително условие, че в разработените от МТИТС основни стратегически документи, цифровата свързаност е заложена като приоритет. 

Желязков увери, че от страна на държавата и трите ангажирани институции в сектора си партнират и работят добре. Представителите на операторите изразиха готовност да се включат в проекти за цифров преход и завиха, че подкрепата на държавата е изключителна важна в сфери, в които няма търговско основание за частни инвестиции като инфраструктурата и услугите в отдалечените райони. 

„Мислим в една посока, целта е да постигнем жизнеспособност на проектите и  да избягаме от инвестирането в ненужна инфраструктура. Затова сега се прави анализ на мрежите с цел наличните ресурси да се използват споделено“, подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във