Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата готова да съди строителна фирма, ако откаже да ремонтира Ларгото

Преди дни стана ясно, че настилката над Ларгото отново се руши

Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата, изпълнител на строителните дейности по проект "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", ако откаже да отстрани констатираните повреди по обекта в рамките на гаранционния срок от 5 години.

"Многократно в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе мерки в рамките на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да отстрани констатирани проблеми по проекта, но досега такива не са взети. Затова ще предявим претенция по съдебен ред за неизпълнение към строителя“. Това каза министърът на културата Боил Банов след среща между представители на Министерството на културата и Столичната община днес. Той уточни, че на проектанта е възложено да направи и допълнителен анализ на проекта. Важното е, че имаме обща визия с общината, допълни министърът.

Очакваме строителят да изпълни своя ангажимент и да се задейства съответната клауза по закон за спазване на гаранцията, каза заместник-кметът по култура и образование на София доц. д-р Тодор Чобанов след срещата. Според него е важно, че Министерството откликва на сигналите и изпълнява своята част от договора. 

На срещата в Министерството на културата присъстваха още главният архитект на Столична община Здравко Здравков, заместник-директорът на Регионален исторически музей – София инж. Борис Чилев и проектантът по проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” арх. Христо Генчев. На нея бе обсъдена възможността след допълнителния анализ от страна на проектанта арх. Генчев при необходимост да представи проектантски решения, които ще засилят устойчивостта на конструкцията около куполната част и отводнителната система.

По време на разговорите е постигнато съгласие, че ако строителят приеме искането да отстрани констатираните проблеми, то възложените работи по детайлите ще бъдат изпълнявани под ръководството на проектанта, който се ангажира лично да присъства и контролира дейността през цялото време. В противен случай ще бъде наета друга фирма, която да отстрани констатираните дефекти, като вложените средства за ремонта ще бъдат част от съдебната претенция към ДЗЗД „Антична Сердика“, изпълнила обекта.

"Нашата цел и желание е да се направи всичко възможно този проблем да бъде решен дългосрочно и по най-бързия начин“, категоричен е министър Боил Банов. Според него е възможно това да стане до дни. 

От миналата есен обектът, известен като Ларгото, се стопанисва от Столичната община. Заместник-кметът Тодор Чобанов твърди, че още след като е поела стопанисването градската управа е изготвила списък с констатирани нередности. Експертите от общината смятат, че става въпрос за сериозна проектантска грешка на козирката на купола на Ларгото, която компрометира околните пространства. 

През март 2018 г. отново бяха публикувани снимки на обекта, показващи счупени плочки, разместени павета, паднала облицовка, напукани стъкла. Две години по-рано античният център "Сердика" бе ремонтиран за сумата от 17.7 млн. лева. 

Изпълнител на проекта е консорциумът ЗЗД "Антична Сердика" с водещ партньор "Пътища и мостове" ЕООД. В обединението участват също "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой - Варна" ЕООД и "Финанс груп 2013 г.". Проектант е "Пътстрой - Варна". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във