Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата финансира на 100% санирането на панелки

„Ще подкрепим на 100% всички, които имат сключени договори за саниране”, заяви пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Тя увери хората, които имат етажна собственост, че няма да се налага те да теглят кредити или да съфинансират, тъй като държавата ще поеме техните 25 процента.

Около 2.7 млн. българи живеят в панелни или ЕПК блокове, които от 1 януари 2015-а ще могат да се възползват от 100-процентова помощ от държавата да санират своите жилища.

Хората в бл. 28 в столичния квартал „Разсадника” са сред сключилите споразумение за саниране по старите правила на 11-ти декември и в момента се чудят какво ще се случи с блока им.„Първоначално внесохме по 500 лв. на собственик. Предстои до дни да внесем следващите 15%, които се изискват по споразумението. Въпросът е при взето решение собственият дял да бъде покрит с държавни средства възможно ли е да се възстановят”, каза домоуправителят Оник Пилобисян.

В началото на година всички 264 общини ще имат задачата да изберат за всяка една сграда отделна фирма. Целта е по този начин държавата да подкрепи и малките и средни строителни фирми. В първите 3-4 месеца на следващата година общините ще направят енергиен и конструктивен одит на всяка сграда. Енергийните одитори пък ще предпишат съответните мерки за енергийна ефективност.

„Предвидените средства в бюджета са 1 млрд. лв. – това е много сериозна сума, банкова гаранция към Българската банка за развитие, чрез който да се създаде този фонд. Изискването е сградата, която иска да кандидатства, да има минимум 36 самостоятелни жилища. Отделно или частично саниране е недопустимо – трябва да е целия блок, панелен или стоманобетонен. Санирането ще бъде освен самата изолация, и ремонт на покриви, подмяна на щрангове и други”, коментира Павлова.

„Единственото изискване е да се събере етажната собственост и да се подпише, че е съгласна сградата да кандидатства по проекта, да бъде регистрирано сдружението и да се подаде заявка в общината. Мисля, че това е за добро. Хората ще живеят в по-топли и уютни домове. Ще се удължи живота и на сградите. Най-важното е, че ще бъдат намалени сметките за отопление”, допълни регионалният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във