Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата е инжектирала със 150 млн. лева начинаещи предприемачи

Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за предприемачи, чрез различни схеми за финансово подпомагане през последната година. През тази година по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ е приключила процедура „Насърчаване на предприемачеството“,  по която  353  новосъздадени предприятия ще получат финансова подкрепа в размер на близо 67 млн. лв. 

Зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова откри днес форум „Европейски ден на предприемача 2019. В началото на събитието тя посочи, че  чрез инструментите за финансов инженеринг на Фонд на фондовете, по които публичните средства се предоставят също по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, са предвидени три Фонда за ускоряване и начално финансиране.

„До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента, които активно работят и набират проектни предложения за подкрепа на стартъпи. Това са Фондът на финансовия посредник  „Невек Мениджмънт“, с публични средства от близо 40 млн.лв. и „Иновейшън Акселерейтър България“ със средства от  около 30 млн. лв.“, обясни Иванова. 

Стартъп икономиката е раздвижила много области, особено в технологичната индустрия, а приоритетни сектори, в които българските стартъпи показват потенциал са: биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили; дронове, 3D принтиране и дигитализацията.

Икономическият заместник-министър каза още, че усилията на министерството са насочени към  осигуряване на благоприятни условия, при които всеки да има възможността да реализира потенциала си и да превърне идеите си в работещ бизнес. „Именно предприемаческата енергия, креативност и мотивация задвижват производството и продажбата на нови продукти и услуги, а предприемачите представляват незаменим ресурс за творчески идеи и решителност“, завърши тя.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във