Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата дава на концесия за 20 години още три апетитни морски плажа

Правителството откри на днешното си заседание процедурите за възлагане на концесия на морските плажове „Сарафово” в община Бургас, „Дяволска река 1“ в община Приморско и „Каваци-юг“ в община Созопол. Целта е обезопасяване на плажовете и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурите се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие. Предлага се срокът на концесиите да е по 20 години за всяка. 

Размерите на минималното годишно концесионно възнаграждение са съответно -  за плаж „Сарафово“ - 45 502 лв. без ДДС, за плаж „Дяволска река 1“ – 19 049 лв. без ДДС и за плаж „Каваци-юг“ – 55 581 лв. без ДДС.  Той е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове обекти на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Към настоящия момент има голям брой неохраняеми морски плажове, изтичат и сроковете на много концесионни договори. Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да се гарантират водно спасяване, медицинско обслужване и почистване на ивиците.

В началото на месеца правителството реши концесиите за морските плажове да се изчисляват по нова методика. Основните цели на новия подход са две - от една страна да се привлече инвестиционен интерес към по-слабо посещаемите досега плажове, разположени далече от населени места или курорти, като в последствие те да бъдат възложени на концесия, а от друга да се оптимизира началната база за формиране на минималното годишно концесионно възнаграждение.

Както "Банкеръ" писа министърката на туризма Николина Ангелкова няколко пъти се оплака, че промените, които Валери Симеонов изиска чрез  Закона за концесиите, влязъл в сила от 1 януари 2019 –а,  затруднявал процедурата и създавал риск голяма част от морските ивици да останат неохраняеми. Туристическата министърка  не пропусна да изкаже своите критики за това, че по действащата нормативна уредба сега  процедурата била тромава и създавала много административни пречки пред бизнеса. И добави, че с  промените в Закона нещата щели да се ускорят. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във