Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата дава 50 млн. лева за увеличение на заплатите на университетските преподаватели

"Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите." Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В хода на разговора бе отбелязано, че през последните две години правителството е повишило значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи.

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера днес, е във връзка с изменението на Закона за висшето образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази върху възнагражденията и на останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 година.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. "Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование и най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

"Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон", заяви просветният министър Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са основата, върху която стои висшето образование. "Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос", подчерта Борисов. Той добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във