Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата дава 305 лева на българи от чужбина, за да живеят по селата

Държавата ще дава половин минимална заплата към основната, ако българите от чужбина се върнат да работят в малките градове у нас. Това каза зам.социалният министър Зорница Русинова на форума “Успелите българи в чужбина - за каузата България”.

Условието е те да си изберат професия в градове и села, където средното възнаграждение е по-ниско от това за страната. Така през следващата година те могат да получат допълнително 305 лв. на месец. Помощта е за година, като общо ще вземат 3660 лв.

Пакетът “завръщане” е до 1200 лв. на месец, като е съобразен спрямо нуждите на конкретния човек. Освен финансова подкрепа, той включва и покриване на наема за година. Държавата ще осигурява и бавачка за децата за 4 месеца. Ако в семейството има чужденец, ще се осигурят и уроци по български. При тези мерки няма ограничение за населените места.

"Българите от чужбина и тези в нашата родина могат да обменят опит и идеи, да създадат мрежа от контакти", обясни вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която бе патрон на събитието.

"2 млн. са българите в чужбина, те са и най-големият инвеститор у нас. Парите, които те изпращат, са между 2,5 и 3% от БВП и помагат на 300 хил. души", обясни председателят на Движението за обновление на българските региони и общини Светослав Спасов.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във