Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата да регламентира ол инклузива

S 250 d4daf8d9 5365 4e11 8b0c ba56c559aaaf

Държавата да се намеси и  да  регламентира услугата  ол инклузив , за да се подобрят условията в българския туризъм. Към  това призовава един от най - състоятелните  хотелиери  в Слънчев бряг - Венелин Ташев.

Според него „най-големият бич за туризма  тук е ол инклузивът“. Ташев признава, че преди години е имало нужда от него, но след като е бил  разпространен  във всички туристически обекти, е настъпил истински хаос. Доста обекти са се  самообявили като предлагащи  ол инклузив, без да съответстват на това понятие.

Ташев разказва, че само в един от неговите хотели се предлагат 900 шезлонга, четири басейна, два ресторанта, паркинг. На този фон  някои „хотелиери“ нямат нищо от изброеното. Но предлагат много ниска цена, защото реално нямат разходи за поддръжка на такива обекти. А едва ли за някого е новина, че именно в такива обекти и  храните, които се предлагат са под всякаква критика, възмущава се хотелиерът.

 Според него именно  нелоялната  конкуренция от този род убива туризма ни. На първо място подобни обекти отблъскват добрия турист, който очаква друго качество в ол инклузива. В същото време  принуждават  хотелиерите  да намалят цените до такава степен, че да не могат да осигурят приходи за добри заплати на качествения персонал.

Отговорът на въпроса "изчерпал ли е възможностите си ол инклузивът у нас?", се търси отдавна. От една страна големите хотелиери са на мнение, че тази услуга трябва да продължава да се развива, тъй като много туристи са изкушени от нейното наличие , но в същото време отдавна настояват да има по-сериозни изисквания към тези които я  предлагат.

Самата министърка на туризма Николина Ангелкова неведнъж е изказвала мнение, че е редно в отделните категории хотели и места за настаняване, храната, която се предлага под формата на "ол инклузив"да отговаря на качеството, което се предлага като настаняване.А  съществуващото несъответствие в предлаганите услуги поражда Т най-много оплаквания сред туристите. Тя дори обещаваше, че темата ще бъде дискутирана и може да  доведе до промени в нормативната уредба, но засега  всичко това остана в сферата на пожеланията.

Неслучайно след като стана ясно катастрофалното развитие на летния туристически сезон у нас , този въпрос отново излиза на дневен ред.  И няма как при ситуацията от това лято, несебърският бизнесмен Ташев, който има над 20-годишен опит в управлението на туризма и няколко изключително успешни проекта в сектора, да не бъде силно притеснен за бъдещето на бранша, който осигурява 12 % от Брутния вътрешен продукт  на страната ни.

Ташев призова държавата час по-скоро да регламентира кой може да предлага ол инклузив и кой не. Той е на мнение, че не е достатъчно хотелът да има  определен брой звезди, а обслужването в него да отговаря на принципни критерии за качество. Въвеждането на такъв регламент, според него е единственият шанс  да върнем в България по-високият клас туристи, които сега предпочитат конкурентни дестинации като Кипър, Турция, Египет.

Хотелиерът настоява Министерството на туризма да провери  и  категоризацията на хотелите, тъй като имал съмнения, че след като част от тези туристически обекти получат исканите звезди, превръщали паркингите си в магазини и ресторанти.

Тук е моментът да отбележим, че когато стана ясно, че плажовете ни тази година пустеят,  именно Ташев  предложи екшън план за сваляне на цените   за чадър и за шезлонг, като назова  трудно за „преглъщане“ решение -  държавата да се откаже от вторите вноски по концесионните такси, а концесионерите да намалят цените наполовина.

Може би в идеята му има  известна логика, тъй като концесионерите  освен  таксите, които плащат на хазната, са задължени  да осигуряват определен брой спасители, медицинско обслужване,  да покриват още доста критерии .

Очевидно е, че в управлението на нашия туризъм нещата трябва да се променят категорично. Но както казваше един литературен герой: едно е да искаш, друго е да можеш,  трето и четвърто да го направиш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във