Банкеръ Daily

Васил Велев:

Държавата да не чака европейските чиновници за ваксините

"За да се "наводни" пазарът с ваксини, трябва да се регистрират всички продукти, които вършат работа. Не трябва по странни геополитически причини да загърбваме някои производители, които доказано имат ефект". Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. И добави, че Европейският съюз позволява регистрацията на ваксини от самите държави членки.

"Унгария също е в Съюза и вече се справя с този проблем. Държавата може да се справи сама, а не да чака на европейските чиновници. Всичко това ограничава нашите възможности. Ако чакахме да тестват нашите работници централизирано, икономиката щеше да фалира. Благодарение на нашата реакция към пандемията икономиката все пак запазва добра форма", каза още Велев.

Председателят на АИКБ се обяви за регистрацията на повече ваксини у нас и по-гъвкава процедура по одобрението им. "Ако една компания има възможност да закупи ваксини, то нейните работници, които желаят, биха могли да се ваксинират бързо и лесно. Това вече се прави успешно с бързите тестове", обясни той пред Нова телевизия.

Според Велев преподаването от вкъщи не е същото, а в много от бизнесите ситуацията е подобна. "Ако се работи от вкъщи и това не е ефективно, то заплащането трябва да е по-ниско, за да е справедливо. Много от учителите казват, че се страхуват да се върнат в клас, за да не се заразят, но в същото време не искат и да се ваксинират", отчете той.

Велев отбеляза, че през първата вълна на коронавируса през миналата година е трябвало да има компенсации за микро, средните и малките предприятия. "За 21 хиляди микропредприятияса изплатени 173 млн. лв. и се очаква да се изплатят още 25 млн. лв. за още 3 хиляди такива. За средните предприятия има списък, но няма нито едно изпълнено платежно. Те са 230 млн. лв. за около 1500 предприятия. Вече мина почти една година", изтъкна той.

Председателят на АИКБ уточни, че за малките предприятия мярката още не е влязла в действие, но при компенсациите за втората вълна се действа по-бързо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във