Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата чисти "Летище Горна Оряховица" от ненужни активи

Сградата на летището в Горна Оряховица

Най-малкото международно българско летище в Горна Оряховица отново попадна в полезрението на инвеститорите.

Правителството реши да предложи на Народното събрание да се одобри приватизацията на имот, представляващ обособена част от имуществото на "Летище Горна Оряховица", чийто оператор е държавната фирма "Летище Горна Оряховица" ЕАД.

Предложеният за продажба недвижим имот е със застроена площ от 176.59 кв. м и се намира в град Горна Оряховица. Той не е необходим за дейността на летището, а поддръжката му е свързана с неоправдани разходи. "Летище Горна Оряховица" ЕООД прилага мерки за повишаване на приходите, които включват продажба на неоперативни активи с отпаднала необходимост. С продажбата на неоперативни активи, към които спада и предложеният имот, допълнително ще се увеличат приходите и ще се понижат разходите за стопанисването им.

"Летище Горна Оряховица" е разположено близо до град Горна Оряховица, който е и най-големият жп център в северна България. Разполага с една писта за излитане и кацане с дължина 2450 метра. То е в Централна Северна България и отстои на равни разстояния до големите административни центрове - София, Варна, Русе, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Бургас.
Летището е изградено в непосредствена близост до старата българска столица - град Велико Търново - на 12 километра, и създава добри условия за развитието на бизнеса в региона и на туризма.
"Летище Горна Оряховица" е лицензиран летищен оператор, извършващ следните дейности: наземно администриране и надзор, обслужване на пътници, обслужване на багажи, обслужване на товари и поща, обслужване на въздухоплавателни средства на перон, обслужване на въздухоплавателни средства и обслужване с горива и масла.

"Летище Горна Оряховица" разполага с пет самолетни стоянки. На перона могат да бъдат паркирани самолети от типа на Боинг 737 и Ан 12, Ил 76, A 320.

Летището не обслужва редовни линии, а само отделни товарни и чартърни полети. През годините имаше планове за отдаването на летището под концесия заедно с "Летище Русе", но решението за това е отлагано неколкократно. Говореше се и за американски инвеститори.

Летището е отдадено от кабинета "Борисов 2" през 2016 г. на концесия на консорциума "Гражданско летище Г. Оряховица 2016", в който участват две български компании. "Кристална вода" АД, което държи 95% от капитала се контролира от фирмата "Кей Ар Консулт", индиректно свързана с Румен Гайтански - Вълка и кардиохирурга проф. Генчо Начев. Държавната "Летище Горна Оряховица" ЕООД , чийто принципал е Минисстерството на транспорта, пък държи останалите 5 процента. Концесията е за срок от 35 г. и предвижда инвестиция от 32 млн.лева, в това число 22 400 000 лева за първите четири години от срока на концесията. Договорът предвижда модернизиране на летището и развитие на възможностите му за приемане на международни и вътрешни полети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във