Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дунав свързва хората и бизнеса по бреговете на реката

През 2013 г. бе изграден вторият мост в българския участък на река Дунав при Видин-Калафат.

"Дунав не е естествена граница, а мост, който свързва не само нашите две държави, но и българското и румънското население, което живее по бреговете на най-голямата река в Европа“, отбеляза Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния, при посещение във Видин, съобщиха от обцината. 

Кметът на Видин Цветан Ценков е акцентирал върху няколко важни за региона теми. Първо, той е поставил въпроса за нуждата от развитие на европейски транспортен коридор №4 от румънска страна, като паралелно с това се работи по изграждане на магистралната отсечка Лугож – Калафат.

Цветан Ценков е отбелязал, че е необходимо да се модернизира и ж.п. инфраструктурата на коридор №4. Вече има разработен проект за изграждане на скоростна ж.п. линия от София до Видин, която трябва да бъде продължена през Румъния към Виена.

Кметът на Видин е обърнал внимание и на необходимостта от съвместни усилия за възстановяване на пътническия и туристическия транспорт по река Дунав, което е в съответствие и с визията на Европейския съюз за развитие на транспортен коридор №7. Д-р Ценков е представил и идеята за изграждане на балканска зеленчукова борса.

Посланик Предеску е поставила въпроса за възстановяване на почетната консулска служба във Видин, както и за създаване на румънски информационен център в българския град. Видинският кмет е потвърдил готовността на общината да съдейства за осигуряване чрез решение на Общинския съвет на подходящо за целта помещение. Наличието на подобен информационен център ще помогне на видинския бизнес по-лесно да намира румънски партньори, а на младежите – да кандидатстват в желаните висши училища в Румъния.

По време на разговора са обсъдени и възможностите за културното сътрудничество.

През 2013 г. бе изграден вторият мост в българския участък на реката при Видин-Калафат. През общината преминават два европейски транспортни коридора: № 4 –Дрезден /Нюрнберг–Прага–Виена/Братислава–Будапеща–Арад–Букурещ–Констанца/ Крайова-София-Солун /Пловдив-Истанбул/ и № 7 - по река Дунав. А железопътната линия Видин-София пък е една от най-старите в България. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във