Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДУНАВ МОСТ 2 ПАК ТРАДИЦИОННО ИЗОСТАВА С ГРАФИЦИТЕ

Изграждането на втория мост над река Дунав между Видин и Калафат отново ще се забави. Проблемът е, че испанската компания Фоменто де Конструсионес и Контратас (Fomento de Construcciones y Contratas), която бе избрана да построи съоръжението, все още не е подала документи за регистрация в строителният регистър, поддържан от Камарата на строителите в България.
Вероятно документите ще бъдат депозирани през следващата седмица, след което ще се разгледат, но до окончателното включване на компанията в регистъра ще мине поне един месец, заяви пред репортер на в.БАНКЕРЪ председателят на браншовата организация Иван Бойков. А докато не стане това, на FCC не може да бъде издадено разрешително за строеж.
Интересното е, че испанците ще кандидатстват с проектите си, които са реализирали на Иберийския полуостров, тъй като в момента не разполагат с необходимия персонал, специалисти и техника в България за да изпълняват обект от първа категория, какъвто е Дунав мост 2. Фоменто де Конструсионес и Контратас ще има срок от една година, за да докаже документално пред българските власти своя капацитет.
Преди седмица медиите писаха, че строежът на съоръжението може да се забави с четири месеца, тъй като изпълнителят все още не е предал техническия проект за одобрение пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Пред БАНКЕРЪ шефът на звеното за управление на проекта Дунав мост 2 Симеон Евтимов изтъкна, че за него подобен проблем никога не е съществувал. Сега остава да видим дали българските власти, испанският строител и френско-британският консорциум надзорник - Инжероп, ще успеят да се вместят в графиците и същинското изграждане на моста да започне през април. Поне на този етапа обаче изоставането от първоначалните графици вече е налице.

Facebook logo
Бъдете с нас и във