Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Дунарит" винаги е бил "хапка" за Борисов и Пеевски

Цветан Василев пред телевизия Би Ай Ти

"Дунарит" винаги е бил цел на Пеевски и Борисов. Сталийски беше притежател на 50% чрез подставено лице от 2010-а до 2013 година. След това присъстваше в претенциите на Пеевски през 2014 година.  "Дунарит" винаги е бил сред хапките на този тандем. Сега решиха, че им се полагат както КТБ, така и заводът.

Спрямо "Дунарит" приложиха ченгесарския подход: аз ти правя проблем и после ще те оправя. Те повдигнаха несъществуващи обвинения на членовете на борда на директорите, не е ясно за какво, но вероятно, че са вписали новия акционер "Емко" в капитала на "Дунарит".

"Дунарит" като компания има определен дълг към 20 юни 2014 г., когато е затворена КТБ. След като се разрешават цесиите от квесторите, назначени от БНБ, мениджърите на "Дунарит" тръгват да търсят решение за спасяването на фирмата и го намират чрез цесии, на които кредитор е Едоардо Миролио.

По някакъв начин Пеевски придобива всичките активи на Миролио след закриването на банката, както и вземанията на Миролио и на фирмите му от "Дунарит". Миролио междувременно става притежател на 85% от "Техномаркет".

Неизвестната офшорка "Виафот лимитид" си е едно към едно свързана с Пеевски. На всичко отгоре офшорната фирма и българската й дъщеря с 500 лв. капитал са регистрирани на адрес "Цар Борис", където бяха офисите на нашите фирмите. Това е наглост, арогантност и показност.

След като мениджърите направиха всичко възможно да спасят "Дунарит", да осигурят максимално връщане на кредитите на майката на "Дутарит” - "Хедж инвестмънт”, която е записана на мен и към която има претенции един друг кокер шпаньол на Пеевски - Пламен Георгиев, който наистина ще влезе в историята с претенциите си спрямо юридически лица. Той би могъл да има претенции, ако твърди, че аз съм краен собственик на "Хедж инвестмънт", само за моите акции, но не и за акциите на "Хедж инвестмънт" в "Дунарит". Но това нещо ще остане за съдебната зала.

След като не успяват, включват целия арсенал - КОНПИ, данъчни, прокуратура - само и само Пеевски да овладее дружеството, защото по това време в него има над 65 млн. лв. кеш (по ЕСКРОУ сметка), които са запазени само за плащане на задълженията на "Дунарит". Единствената причина "Дунарит" да не изплаща задълженията си към "Виафот лимитид" е, че тече съдебен спор между синдиците и "Виафот". Това е престъпление.

Досега трябваше да има обвиняеми в лицето на синдиците, на шефа на Държавна консолидационна компания (ДКК). Защото без съдебно споразумение банката купува вземане, което е оспорила и продължава да оспорва в съда. Мениджърите са взели правилно решение. Щом ДКК е кредитор на фирмата, ние ще платим, защото тези пари в ЕСКРОУ са точно за това. Те не са за Цветан Василев, както твърдят свинеобразните медии. Те са, за да се изплатят задълженията.

Прицелилите се в "Дунарит" попаднаха в своя капан. Борисов се появи като Александър Матросов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във