Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Дългове за милиони потънаха в бетона

Мераклиите за бързо забогатяване оставиха след себе си мрачни следи

S 250 6b7816b1 efe3 46b1 ad54 c9697019f1a3

Докато лакомията  превземаше душевността на българина, а обявяващите се за "пазители" на природата ни се прераждаха  в добре платена каста, строителните набези на всякакъв вид "предприемачи" по нашето Черноморие успяха да "бетонират" остатъците от  красотата на крайбрежието ни.

Но жалбите за  екологията и естетиката далеч не изчерпват проблема - няма как да бъдат подминати  чисто финансовите поражения, които нанесе т.нар. строителен бум по брега на морето. Десетки са случаите, при които мераклиите за бързо забогатяване оставиха след себе си мрачни следи, докато правеха

 "предприемачество по нашенски"

Голяма част от тези  претенциозни и в повечето случаи дори грандомански проекти  приключиха безславно. Но  набезите им  бяха гарнирани със "славни" поражения, изразяващи се в милионни дългове към банките и към  държавата, а често  и с разбитите съдби на десетки наши и чужди граждани, повярвали в предприемаческия дух на "новите строители на съвременна България".

Като такъв "майстор"  се "наложи" и  бургаското дружество "ЕС ПИ ЕС" ЕООД, което започна (но не завърши ) десетки градежи в Несебър и в  Слънчев бряг. Но  пък успя да натрупа дългове за над 10 млн. лева. И по стария и изпитан модел  намери спасение във фалита. Повече от петилетка след като парите за проектите на дружеството потънаха в блатото на несъстоятелността, жалките остатъци от активите му отново са обявени за продан. През тази седмица (на 4 януари ) синдикът на ликвидираното на практика дружество - Снежина Маджарова, проведе обявените в края на миналата година пет търга за продажба на имотите му. Средствата от евентуалната им продажба обаче със сигурност ще се окажат твърде  малко, за да покрият   всички задължения на бургаската компания. Това става безспорно ясно,   

ако съдим по оценката

на обявените за продан имоти.

Първият търг е за продажбата на няколко обособени части в  комплекс "Нeaven Hills". Както става ясно от обявлението на синдика, сградите са изградени до  груб строеж, недовършени са и, естествено, не са въведени в експлоатация. Оценката им е 370 216 лева.

Вторият търг е за 10 маломерни апартамента (от по 40-60 кв.м. ) и за два незастроени терена (от по 1.3 дка)  в комплекс "Дайъмънд Палас" в "Слънчев бряг-запад". Началната им продажна цена е едва 161 249 лева.

Третата обява е за обект, наречен "Бистро" , чиято степен на завършеност, според обявлението, е...  "на тапа", а  цената му е  75 658  лева.

Отделно от това синдикът ще се опита да продаде и още няколко имота в Бургас, и един незастроен терен в "Слънчев бряг-запад", но стойността им е повече от смехотворна.

Всъщност цената на всички тези имоти отдавна се е сринала до пределния минимум, тъй като  при предишните опити на синдика за тяхната продажба, които започнаха още през 2016-а, мераклии за тях така и не се намериха.

Още по това време стана ясно, че загробените в тези незавършени обекти средства трудно ще бъдат спасени. Назначеният от съда синдик на обявеното в несъстоятелност дружество - Маджарова не скри истината пред в. "БАНКЕРЪ". Тя тогава разказа пред наш репортер,  че случаят с бургаската строителна компания е типичният пример за некоректен строител и за имотни измами, с които се сблъсква не само тя, но и колегите й, които работят в този регион.  И още тогава прогнозира, че дори да успее да продаде всичкото останало имущество на фирмата,

кредиторите пак ще загубят над 80 на сто от вземанията си

Причината е, че предлаганите апартаменти или са недовършени, или пък терените са изоставени полузастроени. Да не говорим за факта, че в част от комплексите "оцелелите" след юридическите гимнастики  на фирмата собственици на имоти  са били принудени да събират допълнителни средства, за да ги завършат. С други думи, платили са си двойно за тях, за да успеят да се спасят от стопроцентова загуба.

Що се отнася до кредиторите - те едва ли ще имат и този шанс. Ако се съди по списъка на приетите от съда вземания, дългът на фалиралото дружество само към "Банка ДСК" отдавна е надхвърлил 3.5 млн. евро. ТЕКСИМБАНК е направо "облагодетелствана" - тя се е записала при прецаканите "само" с близо 44 хил. евро. Не така стои обаче въпросът с Националната агенция по приходите - задълженията към нея са наближили 3 млн. лева.

Инак историята на тази строителна фирма е повече от показателна за

предприемачески порив по нашенски

Още преди две години в. “БАНКЕРЪ”  в статията си под заглавие  "Имотните измами стареят, но не гинат"  съобщи  скандални факти около нея. Те обаче очевидно не са притеснили никого. Да не говорим, че още през 2012-а съобщихме, че десетки руски "клиенти" на  бургаската фирма "ЕС ПИ ЕС", която по това време беше собственост на Стамат Стаматов (вече покойник), спретнаха протест  пред сградата на българското посолство в Москва (на "Мосфильмовская" 66) и предупреждаваха за имотни измами у нас. Точно тези хора бяха "пазарували" апартаменти в "Слънчев бряг", които така и не получиха.

Обещаните им жилища е трябвало да бъдат разположени  в комплексите "Diamond Bay" "Diamond Palace" и "Diamond Sky" в "Слънчев бряг". Продажбите са ставали в периода 2008-2012 година. "Собствениците" им обаче научили, че техните апартаменти са ипотекирани в полза на "Банка ДСК" от строителя -  фирма "ЕС ПИ ЕС", и че са обявени за повторна продан. Така семействата им на практика изгубиха апартаментите, за които са пестили с години, се казваше още тогава  в откритото писмо, което те изпратиха до нашенските управници.

 Но не само руснаците бяха

"ужилените" от ипотекираните жилища

Пострадаха също английски, френски и полски граждани, от което последва страхотен международен скандал. Тогавашният собственик на фирмата - строителят Стаматов,  се опита да опровергае твърденията им и заяви, че клиентите му са знаели, че върху апартаментите им има тежести. Сделките са ставали в периода 2010-2011-а, когато управител на фирмата е бил друг човек. Според търговския регистър това е Георги Ангелов, който е препродал дружеството на Стаматов на 11 октомври 2012-а  за сумата от... 1000 лева. Той бил подписал 80% от договорите за продажба. Според самите руснаци обаче същият този Георги Ангелов заедно с Кристина Господинова са били хората, които и след прехвърлянето на дружеството са осъществявали продажбите.

Точно след тези скандални операции и поради стотиците имотни измами у нас тогавашният правосъден министър Диана Ковачева (в първото правителство на Бойко Борисов) беше принудена да направи сайт за недвижимите имоти на Агенцията по вписванията. Той именно трябваше да подпомага чуждите граждани да се ориентират в обстановката при купуването и управлението на недвижими имоти в България.

Междувременно обаче финансиращата обектите банка - ДСК, започна да разпродава имотите чрез частен съдебен изпълнител. Това бе Ивелина Божилова, която обяви на търг 10 998 кв. м парцел, предназначен за курортно строителство в село Кошарица. През 2013-а Божилова беше извадила на публична продан и отделни имоти - търговски и жилищни от комплекс "Diamond Bay" в западната част на Слънчев бряг.

Година след като истината за

цялата тази абсурдна история

излезе на бял свят, самият Стаматов почина (на 17 януари 2014-а). Негови наследници са двете му дъщери Ирина и Петя. Едната от тях (Петя) обаче се е отказала и от наследството и да се занимава с батаците на баща си. Така сега собственик на обявеното в несъстоятелност дружество е само Ирина. Точно тя е човекът, който е наредил на назначения от нея управител Кольо Колев в края на 2014-а да подаде иск за обявяването му в несъстоятелност и по този начин да си реши всички проблеми. В молбата до Окръжния съд в Бургас, подписана от Колев, ясно е записано, че дълговете на дружеството са над 10 млн. лв, а активите, които притежава, са едва за 3.8 млн. лева. Самият Колев е управител и на другата фирма, която е получила  в  наследство Ирина - "Доломит М" (след отказа на сестра си Петя). Според списъка на кредиторите дружеството е "съдлъжник" на "Ес Пи Ес". Но това едва ли е успокоително, тъй като неговият капитал е... 5 хил. лева.

Поверието е, че не е редно да се говори лошо за починал човек. Но когато става дума за щети за милиони левове, не може да се пропусне, че Стаматов  в началото на 2010-а беше забъркан и в друг грандиозен скандал, свързан с изграждането на американски военен полигон край Ново село. Търгът бе спечелен от германската фирма "Билфингер Бергер АГ", която избра за главен изпълнител именно "Доломит М". Стаматов от своя страна бе започнал да наема други подизпълнители, които така и не получиха обещаните им пари. Тогава ставаше дума за задължения към различни български фирми за повече от милион. Сред тях бяха “Автотрафик 96” от Средец, която претендираше за над 200 000 лв., "Услуги строителство и механизация" АД - Бургас - за над 400 000 лв., сдружението на пловдивските фирми "Водстрой" и "Мърчпетролиум" - 400 000 лв., сливенската фирма "Берко 90" - близо 100 000 лв., и още няколко дружества. Тогава германците от "Билфингер Бергер АГ" твърдяха, че редовно плащат на "Доломит М", а Стаматов отричаше и твърдеше, че те му дължат над 6 млн. лева.

Макар и вече доста "увехтяла", тази история обаче за пореден път доказва само едно - и то е, че у нас никой не желае да сложи ред и да потърси отговорност от инициаторите на този вид безогледни  грабежи когато му е времето, за да не се стига до необратим процес. Тази тема  в. "БАНКЕРЪ" повдига от години, но съответните органи се правят, че не забелязват фактите, които публикуваме. И то въпреки че отдавна за никого у нас не е тайна,  че вече десетилетия наред купища  "предприемачи" успяват  да се измъкнат безнаказано от сътворените от тях финансови батаци чрез изпитаната формула на несъстоятелността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във