Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЪЛГА ОТСРОЧКА ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

Депутатите съвсем отсрочиха във времето новия търговски регистър. Както е известно, първоначалните намерения бяха той да заработи към Агенцията по вписванията към правосъдното министерство от 1 октомври. В края на август обаче Министерският съвет одобри поправка в приетия тази пролет Закон търговския регистър, с която предложи дебютът да е от януари 2007-а. Само че на 20 септември народните избраници гласуваха въпросното изменение (последователно на първо и второ четене в рамките на едно заседание) и решиха новият регистър да заработи от... 1 юли догодина.
Отсрочката с цели девет месеца (вместо с три) бе мотивирана с необходимостта от повече време, в което да бъде изградена информационната система за фирмения регистър. Без нея е невъзможно да бъде компютризирана информацията, която сега се пази на хартия във фирмените отделения на 28-те окръжни съдилища в страната. От правосъдното министерство отбелязват, че вече е готово техническото задание за онлайн системата и в скоро време ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. До края на 2006-а правителството ще трябва да одобри и няколко наредби към Закона за търговския регистър, с които ще бъде регламентиран редът за вписване и пререгистрация на търговските дружества, както и таксите за извършваните услуги. Агенцията по вписванията, към която всъщност ще е бъдещият регистър, ще проведе конкурси за назначаване на длъжностни лица по вписванията и деловодители. Отделно кабинетът и областните администрации е необходимо да изпълнят вменените им нормативно задължения да осигурят сгради за Агенцията по вписванията и нейните териториални поделения.
За гласуваната от парламента дълга отсрочка може би има основание, но тя ще доведе и до формално нарушаване на Директива номер едно на ЕС в областта на дружественото право, която изисква всички държави членки на общността да водят електронни търговски регистри към 1 януари 2007 година

Facebook logo
Бъдете с нас и във