Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дуалното обучение в Пловдив се разширява в нови училища

През тази учебна година в Пловдив има 14 нови паралелки за дуално обучение, които са открити в осем училища и програмата постепенно се разширява. Вече и едно общообразователно училище се е присъединило към нея. "Нашите очаквания са всяка година да се увеличава броят на учебните заведения с дуални паралелки, тъй като към момента от 17 професионални гимназии само седем имат такива", е казал в интервю за БТА заместник-кметът по "Образование, бизнес развитие и европейски политики" в Пловдив Стефан Стоянов. Днес той ще участва в дискусията "Български гласове за Европа: за по-силна икономика" в Пловдив.
Според заместник-кметът само когато компаниите от частния сектор работят в тясна връзка с професионалните гимназии ще имаме съвременно професионално образование. Ясно е, че няма държава в света, която да може да догонва технологиите, да оборудва всяка година с нови машини и техника училищата и да успява да обучи учителите. Именно дуалното обучение осигурява това. А местният бизнес подкрепя учениците с менторски програми и практики в производството, където те се запознават с новите технологии и практикуват "на живо".
През тази учебна година  дуалните паралелки в Града под тепетата са 14 с над 1000 ученици. Заедно с това има и повече от 50 компании, които през последните две години осигуряват стаж на децата, отбелязва заместник-кметът. Програмата се разширява, тъй като  все повече компании се включват в нея.
На този етап в общината нямат обратна информация колко ученици вече работят по специалността си след завършване на училище. "Този процес може да се изследва след две години, когато повече ученици завършат, но като цяло компаниите са доволни", коментира заместник-кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във