Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дуалното образование е сред водещите приоритети на Община Пловдив

И в следващия период продължава работа на Община Пловдив по привличане на нови големи търговци и производители в региона заедно с "Тракия икономическа зона" за подпомагане на бизнес средата.

Дуалното образование е сред водещите приоритети на Община Пловдив, защото тя е центъра на най-развитата индустриална зона в страната и водещ фактор в индустриализацията на страната. "Имаме сформирани 33 дуални паралелки в девет гимназии в Пловдив, като само през тази година са създадени нови 14. В програмата за обучение участват над 30 фирми". Това съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов в отчета си на ресор „Образование и бизнес развитие“ през първата година от мандат 2020-2023.

Община Пловдив провежда последователна политика за подкрепа на общинското образование чрез Програмата за облагородяване на учебните заведения. За първа година от бюджета й са отделени 400 000 лева за подобряване на спортните площадки и дворните пространства в общинските училища. За детските градини са отделени още 200 000 лева. Одобрени за финансиране са 13 училища и 28 детски градини с 42 площадки.

„Икономиката в Пловдив и региона изживява своя Ренесанс, е оценката на  анализаторите“, отчете заместник-кметът Стоянов при представянето на отчета за ресор „Бизнес развитие“.

В Пловдив безработицата след мерките, въведени заради COVID-19, отново е в своите нормални граници и е под 4 процента. При отчетени 5.9% хора от региона, които са на свободния пазар на труда през май, 4.5% през август, тенденцията е към значително спадане на броя на безработните.

През последните 18 месеца в Пловдив и "Тракия икономическа зона" са реализирани четири инвестиции клас „А”, а общата стойност на инвестициите е близо 60 милиона лева с близо 300 новоразкрити работни места. Общо 45 000 кв. м са новите офис площи клас „А“, които се строят в момента и които ще осигурят 5000 нови работни места в ИТ и аутсорсинг индустрията в следващите няколко години. Според заместник-кметът все повече компании в индустриалните зони могат да наемат нови 100-120 човека. А много производства разшириха пазарите си и трансформираха производството си по време на извънредното положение.

Пловдив е единственият български град отличен от FDI intelligence (издание на “Файненшъл таймс”) в наградите “Средно-големи градове на бъдещето за 2020/21” в категориите „Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции“ и „Ефикасност на разходите“.

Всяка година нови български или чуждестранни инвеститори разширяват своите производства или стартират нов бизнес в общината. Към момента се строят чисто нови шест завода в "Тракия икономическа зона". Заместник-кметът Стоянов акцентира и на факта, че през тази година Пловдив привлече в рамките на града и първия инвеститор клас „А” – международната чешка компания BTL Industries. „Като членове в европейската асоциация на агенциите за развитие – Eurada, очакваме да изградим нови контакти и да работим за привличането на още много бизнеси“, отбелязва Стоянов.

След икономическата криза, породена от COVID-19, се очаква нова вълна от инвеститори в Източна Европа. А в общината имат потенциал за растеж и развитие на производството като цяло и повишаване на общия стандарт на живот.

И в следващия период продължава работа на Община Пловдив по привличане на нови големи търговци и производители в региона заедно с "Тракия икономическа зона" за подпомагане на бизнес средата. В тази връзка започнаха и преговори за партньорство със София и други големи български градове за привличане на още по-сериозни инвестиции за развитие на българската икономика като цяло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във