Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"ДСК Лизинг" си върна сградата на "Детмаг"

След тригодишна битка "ДСК Лизинг" успя да си върне сградата, която повечето софиянци знаят като бившия "Детмаг", на която е законен собственик. Това се случи, след като на 25 юли частният съдебен изпълнител Стоян Якимов въведе дружеството във владение на имота, който се намира на централната софийска улица "Съборна". Преди демокрацията това беше един от най-представителните магазини в България, където семействата се тълпяха по празниците, за да купуват подаръци. След това "Детмаг" стана едно от централните места, където отвориха магазини на представителни чуждестранни марки за бижута, за часовници и дрехи на прочути дизайнери.

От близо осем години престижната сграда е собственост на "ДСК Лизинг" - дъщерно дружество на "Банка ДСК", но то дълго време не можеше да разполага с имота си. И причината за това бе търговският спор с компания, дължаща огромни суми на лизингодателя.

Всичко започва през септември 2007-а, когато ДСК сключва договор за лизинг на помещенията на партерния етаж и на мецанина с "БТ Пропъртис" ЕООД. Негов представител е българският гражданин Жорж Фади Башур, който има и други дружества, занимаващи се с недвижими имоти.

През май 2008 г.

"БТ Пропъртис" се захваща с реконструкцията

на бившия "Детмаг". Проектът предвижда той да бъде преустроен в шест отделни обекта - магазини с номера от 1 до 6. Както се казва в приказките - "речено-сторено". Според представители на "ДСК Лизинг" до края на 2008 г. техният контрагент г-н Башур си е плащал сравнително редовно. През следващите няколко месеца дружеството му започнало да бави вноските или да ги плаща частично. След април 2009 г. обаче изцяло прекратило плащанията.

Но

задълженията по договора за лизинг

не са никак малки - общата им стойност е... 25 млн. евро.

В края на септември 2011-а до "БТ Пропъртис" ЕООД е изпратена покана за плащане на дължимите суми съгласно договора за лизинг. Освен това дружеството е предупредено, че при неизпълнение договорът за лизинг ще бъде прекратен (така както е предвидено в него). И тъй като в посочения срок за доброволно изпълнение "БТ Пропъртис" ЕООД не извършва плащане, в началото на октомври 2011-а контрактът е прекратен.

Контраофертата

На 3 ноември 2011-а "ДСК Лизинг" получава писмо от "БТ Пропъртис", което предлага да купи "Детмаг". Следва прелюбопитна кореспонденция. Лизинговата компания изразява готовност за преговори, но едно от условията й е кандидат-купувачът да плати 25 млн. евро. Последвалата контраоферта обаче е за 6.5 млн. евро. Разликата е толкова очебийна, че стопяването й се оказва невъзможно.

Тогава "БТ Пропъртис" прибягва до друг ход. С писмо от 18 ноември 2011-а дружеството отправя до "ДСК Лизинг" АД искане да му бъде възстановена сумата от 1 855 759.61 лв. като обезщетение за извършени подобрения в имота. Мениджърите на лизинговата компания обаче преценяват, че няма каквото и да е основание за подобна претенция. Така започва

ходенето по мъките

На 1 декември 2011-а дружеството "БТ Пропъртис" продава хипотетичното си вземане от 1 855 759.61 лв. на "БГ Билдинг Консулт" ООД, за които пари претендира, че му дължи "ДСК Лизинг". Още на следващия ден новият собственик на "вземането" иска от Пернишкия окръжен съд да допусне обезпечение на бъдещ иск по тази сума, като наложи възбрана върху имота на "ДСК Лизинг" - въпросния партерен етаж и мецанин на бившия "Детмаг". Оказва се, че фирмата купувач на вземането е собственост на Юлиян Иванов и на "Застрахователен брокер Експрес" АД. Въпросният брокер пък е свързан с "Юпитер Лизинг" - компания, създадена от финансистката Славка Иванова, някогашен учредител и бивш изпълнителен директор на "Кредит Експрес Банк" (сега "Токуда Банк") и на застрахователно дружество "Юпитер", чийто лиценз бе отнет през 2005-а. Тогава неин сподвижник и близък приятел бе небезизвестният Чавдар Държиков. Същият този Държиков се явява защитник на интересите на "БГ Билдинг Консулт", на "БТ Пропъртис" и на още едно дружество - "Трай Макс България", за което ще стане дума по-късно.

Търговският сблъсък

След като прекратява взаимоотношенията си с "БТ Пропъртис", "ДСК Лизинг" сключва на 15 декември 2011-а договор за наем на магазин №6 в сградата на ул. "Съборна" с "Глобал Брандс Ритейл" ЕООД. На същата дата обаче лизингодателят е уведомен, че "БТ Пропъртис" дава под наем същия магазин №6на "Трай Макс България" ЕООД - дружество собственост на сирийския гражданин Незар Филип Надиа. За отбелязване е, че по това време то е регистрирано на същия адрес - София 1404, ж.к. "Манастирски ливади" Б 61, вх. Д, на който са регистрациите на компаниите на Жорж Фади Башур. Той е човекът, сключил през 2007-а договора за лизинг на "Детмаг" от името на "БТ Пропъртис". Само номерата на офисите са различни.

На 19 декември 2011-а

"Трай Макс България" поема контрола над сградата

зад гърба на "ДСК Лизинг". Казано по-просто, слага охранителна система и сменя ключалките на вратите. Предновогодишно "ДСК Лизинг" все пак успява да вкара във владение на магазин №6 своя наемател "Глобал Брандс Ритейл" ЕООД. Но драмата не приключва дотук. На 13 януари 2012-а в "ДСК Лизинг" АД е получена информация, че пред магазин № 6 на ул. "Съборна" се намира частният съдия-изпълнител Веселка Любенова, която извършва въвод във владение. Пристигналите на място представители на "ДСК Лизинг" АД установяват, че съдия-изпълнителят прави това въз основа на изпълнителен лист (за предаване на държането на имот), издаден от Пернишкия районен съд по искане на "Трай Макс" ЕООД. Веселка Любенова е уведомена от представителите на "ДСК Лизинг" АД, че дружеството е собственик на имота, че договорът за лизинг, сключен с "БТ Пропъртис" ЕООД, е прекратен, както и че имотът е предаден в държане на "Глобал Брандс Ритейл" ЕООД на основание на договор за наем, сключен между него и "ДСК Лизинг" АД. Представени са й съответните документи, удостоверяващи тези обстоятелства. Любенова обаче не е сметнала за нужно да се съобрази с тях и вместо да отложи действията си и да провери представените й документи, въвежда във владение "Трай Макс България". Така се стига до

абсурдната ситуация

собственикът на имота да не може да разполага с него и да получава приходи от отдаването му под наем. За да бъде свален наложеният от Пернишкия съд запор върху бившия "Детмаг" обаче, трябва да има произнасяне по иска, с който "БГ Билдинг Консулт" претендира, че "ДСК Лизинг" му дължи 1 855 759.61 лева. Става дума за спорното "вземане", което пернишкото дружество е "откупило" от "БТ Пропъртис". Делата по този казус се водят близо три години. Крайният резултат е, че по искане на "ДСК Лизинг" окръжният съд в Перник обявява "БГ Пропъртис" в несъстоятелност и поверява управлението му на синдик. Той прекратява договорите за наем, сключени между "БТ Пропъртис" ЕООД и трети лица, и разпорежда на наемателите - "Трай Макс България" ЕООД и "Смарт Трейдинг" ЕООД, да предадат сградата на "Детмаг" на законния собственик - "ДСК Лизинг". Така "ДСК Лизинг" си получава имота, но вземанията си от "БГ Пропъртис" за неплатените вноски за наем тепърва ще трябва да събира чрез синдика на дружеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във