Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дроновете вече помагат и на фермерите на полето

Въпреки че използването на селскостопански дронове е все още в експериментален етап, те биха могли да намерят преложение в най-различни дейности.

Земеделието у нас има нужда от машини и различна техника. От една страна, защото тази, която се използва в голямата си степен е по-стара и по-ниско производителна. А, от друга, защото продължава да намалява броят на работниците, особено в селските райони. Това пък е и начин младите да бъдат привлечени да останат и да работят в селското стопанство, където условията на труд не са от най-привлекателните. 

Цените на техниката в последните месеци обаче са нестабилни. У нас, например, машините са станали по-скъпи с около двадесетина процента. Но клиенти все още има, показа и изложението "АГРА 2022" в Пловдив, което се проведе след две години прекъсване. Другият проблем е, че има забавяне в доставките на машините - и заради липса на достатъчно части за сглобяването им, и заради проблемите с веригите за доставки. Затова и производителите на машини, и търговците с тях, са в затруднение да кажат кога ще се изпълни дадена поръчка и кога ще бъде доставена. Не са редки вече случаите за забавяне с шест, осем месеца и дори година. 

Но, така или иначе миналата година бе успешна за селскостопанските производители и те имат възможност да увеличат своя машинен парк. От друга страна пък, ръстът в цените на електрическата енергия, на торовете, прави трудно за прогнозиране и  развитието на новата селскостопанска година.

Изложението показа, че

няма достатъчно машини на пазара,

но земеделците искат да купуват сега, за да могат да изпреварят и последващо нарастване на цените. Все пак те преценяват, че е по-добре да се инвестира сега, дори и да не се използва цялата налична техника. В сегашната ситуация не се знае дали, когато ти потрябва ще се намери на пазара. 

Иновациите навлизат все повече в земеделието

се видя и от изложението в Пловдив. Младите фермери се заглеждат по новата техника и оценяват възможностите й да автоматизира техния труд на полето. Дроновете намират също приложение вече и бяха сред тези, които привлякоха интереса на всички. Използването им все още е в начален етап, но има много възможности. Във Франция, например, се експериментира с дронове за разпръскване на пестициди. Това може да доведе до по-прецизно третиране, както и до намаляване на разходваните количества. 

Очаква се употребата на селскостопански дронове да се увеличава -

те биха били много полезни при работа на стръмни участъци от земеделските площи. Тези машини могат да се използват, например, и за картографиране на парцели или при наблюдението на стадата в животновъдните ферми, които пасат върху големи пространства и много други.

Акцентът тази година в изложението бе върху предлагането на по-малки машини. Все пак у нас има голям  брой дребни селскостопански производители, с по-малко земя, които трудно събират средства за нова техника и сега имаха възможност да видят нещо подходящо за тях.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във