Банкеръ Daily

Добри Митрев:

Драстичен ръст на горивата означава абсолютен срив на икономиката

Добри Митрев

"Никой не знае в момента каква е цената на природния газ. Никой". Това каза пред БНР председателят на управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Попитан как се отразява енергийната несигурност и непредвидимост върху бизнеса, Митрев коментира: "Отчайващо. За май в индустрията никой не знае каква ще бъде цената на електрическата енергия, никой не знае каква ще бъде цената на природния газ. Ежедневно, ежечасно се качват цените на материалите. Тази несигурност се пренася върху работниците и служителите, върху стоките и услугите – виждаме как растат с часове и българският народ обеднява.

В момента на практика няма договаряне, има стоп поръчки, защото няма как да се даде цена на стоката, поясни Добри Митрев. "Имаме на практика една буксуваща икономика. Правителството не комуникира с нас, не е споделило с нас нито една от идеите си. Няма диалог. От няколко седмици чуваме, че се готви антиинфлационен пакет, но не сме го виждали", посочи още той.

По думите му този пакет трябва да включва "първо грижа за индустрията и икономиката, за работещия българин". "Големият ефект ще дойде от това цените при производител, при преработвател да бъдат поносими, за да не се пренасят при цената на стоките и услугите", каза той

36% е инфлацията на годишна база на ниво производство, подчерта Митрев. "Ако няма компенсаторни механизми, тази инфлация неминуемо ще се пренесе върху стоките и услугите. Потърпевши ще бъдат всички български граждани", настоя експертът.

На въпрос как ще се отрази евроембаргото върху вноса на петрол от Русия и трябва ли страната ни да иска отсрочка, председателят на БСК изтъкна: "Категорично. Ако ЕК продължи с този план и България не е включена в този пакет на изключения, категорично България трябва да наложи вето. Ако имаме и драстично увеличение на горивата, това значи абсолютен срив на икономиката ни, на цялата държава, за всеки българин".

Предвидимост и яснота за бизнеса ще има, когато има възможност да се сключват дългосрочни договори за електроенергията, категоричен е Митрев. Той даде примери с цената на тока за индустрията в редица държави и попита как българската индустрия да бъде конкурентоспособна, след като у нас 20% е делът на дългосрочните договори, а 80% - на борсата ден напред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във