Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДПС ИЗЛЕЗЕ НАПРЕД В БИТКАТА ЗА ТУРИЗМА

От самото начало се знаеше, че Държавната агенция по туризъм, правоприемник на Изпълнителната агенция по туризъм, ще е една от най-апетитните хапки за управляващите партии. Всъщност апетитите се изостриха дотам, че вече три месеца никой не може да излезе напред в надпреварата за нея. Съдбата на агенцията дори е на път съвсем да нажежи отношенията между партньорите НДСВ и ДПС.
Най-често спряганите кандидати за директорското място в агенцията бяха доскорошният заместник-министър на културата и туризма Димитър Хаджиниколов и бившият министър на спорта Васил Иванов-Лучано, на когото властта така му се услади, че без висша чиновническа длъжност, изглежда, вече не може да съществува. Тъкмо той бе смятан за фаворит, след като се разбра, че според първоначалната уговорка между управляващите туризмът се пада на жълтата партия. В потвърждение на това Лучано неизменно присъстваше на всички по-големи прояви в туристическия бранш през септември. След това обаче конфликтът между него и новата шефка на спортното ведомство Весела Лечева извади наяве няколко съмнителни сделки на Иванов, включително и тази за зала Универсиада, по която се води и прокурорска проверка. Удобният момент бе използван от хората на Доган, които отново заявиха претенции към регулаторния орган в туризма. В момента с най-добри шансове да го оглави изглежда Хаджиниколов, чиято кандидатура, според източници от Позитано, била приемлива и за социалистите. Очевидно тъкмо БСП ще трябва да реши спора и при такъв арбитър Васил Иванов не би имал особени шансове. Пред БАНКЕРЪ самият Лучано обяви, че още не се е отказал да поеме държавната агенция, ако тристранната коалиция му даде тази възможност. Това обаче не изглежда особено вероятно - намеренията на червените бяха достатъчно ясно заявени с уволнението на досегашния изпълнителен директор на Агенцията по туризъм Бисер Ялъмов, назначен преди година с благословията на Лидия Шулева.
Все пак и при тази ситуация Хаджиниколов не може да е напълно сигурен за своето назначение. Макар и излязъл пред Лучано, той тепърва ще трябва да се бори със засилващата се конкуренция в редиците на самото ДПС. Напоследък в бранша все по-често споменават като сериозен кандидат и Алекс Урешков, изпълнителен директор на хотел Принцес и доверено лице на турския хазартен бос Суди Озкан.
Хората от туризма пък настояват длъжността да бъде поверена на професионалист, а не на парашутист с политически чадър. Според Цветан Тяончев от Българската туристическа камара бъдещият председател на агенцията трябва да разбира и от земеделие, екология и инфраструктура, тъй като проблемите в отрасъла се трупат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във