Банкеръ Daily

Владислав Панев:

Доверието в капиталовия пазар е поставено на карта

"Равносметката ми от краткия живот на 45-ото Народно събрание е, че този парламент свърши основната си роля – да отнесе в историята манталитета "ГЕРБ" и манталитета "Борисов", каза финансистът Владислав Панев, ексдепутат от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение".

Той подчерта, че това, което трябва да се разследва в бъдеще, е случаят с фирмата "Градус" и отправените обвинения. "Институциите трябва да се задействат буквално следващите дни, защото репутацията и доверието в капиталовия пазар е поставено на карта. НАП и КФН трябва да проверят сделките по този казус", подчерта Панев.

Тъй като Националната агенция за приходите е орган към Министерския съвет, може още в следващите дни да се направят кадрови промени, за да се възстанови доверието към институциите, защото то последните години беше на критично ниски нива, посочи бившият депутат.

"Откакто сме членове на Европейския съюз, се изливат десетки милиарди левове субсидии в земеделието и това предполага този отрасъл да бъде сравнително корупционен", смята Пенев.

По думите му служебният кабинет, освен че трябва да осигури честни и прозрачни избори - без купен вот, трябва да осигури и работеща икономика, защото инфлацията расте в световен мащаб.

"Също в рамките на месец трябва да бъде преработен и внесен в Европейската комисия Планът за възстановяване и устойчивост. Това е голямо предизвикателство за служебния кабинет. В този план трябва да се повишат исканите средства за жп транспорт, за дигитализация, за справянето с ръста на цените за въглеродните емисии, които поставят България в доста неизгодна позиция", каза още съпредседателят на "Зелено движение" пред Националното радио.

Facebook logo
Бъдете с нас и във