Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДОВЕРИЕ ВОДИ ЕПИСТОЛАРНА ВОЙНА С БТК

Пенсионна компания Доверие оспорва класацията на проведения от Българската телекомуникационна компания конкурса за избор на доброволен пенсионен фонд, в което служителите й да се осигуряват за старини. Доверие са уведомили за това самата БТК, Министерството на транспорта и съобщенията и Държавната агенция за осигурителен надзор (ДАОН).
Нещо повече, от пенсионното дружество са поискали от ДАОН да провери дали някои параметри в офертите на техните колеги, участвали в конкурса, не нарушават условията, по които те са получили лиценз.
Представителите на надзорното ведомство отказаха коментар по случая с мотива, че председателят проф. Петър Бояджиев бил в отпуска и само той можел да даде становище по казуса. От транспортното министерство все още няма официален отговор, но Доверие получи отговор от самата БТК. Той не ни удовлетворява, бе лаконичният коментар пред в.БАНКЕРЪ на изпълнителния директор на Доверие Даниела Петкова.
Във вторник (10 юли) представителите на пенсионното дружество са изпратили второ писмо до мениджърите на телекомуникационната компания, със същото съдържание. Ако отново не получим логично обяснение как точно е извършена класацията, ще си търсим правата дори чрез съда, заяви Даниела Петкова. Според нея конкурсът на БТК е обида за бранша и удря по безспорния и доказан авторитет на ПОК Доверие.
Каква е историята на предизвестения конфликт между пенсионната компания и БТК? В началото на годината телекомът решава, че ще осигурява допълнително с по 15 лв. месечно - при възможно максимална сума от 40 лв. - всичките си 26 000 служители. През април е проведен конкурс за избор на доброволен пенсионен фонд, а на 4 май са обявени и самите резултати. Победители са Алианц-България, Българско пенсионно-осигурително дружество и ЛУКойл Гарант. Пренебрегната Доверие е чак на 7 място от осем кандидатствали компании и то с огромна разлика в параметрите. Това навлича и гнева на мениджърите на пенсионната компания, които настояват за обяснение. Те твърдят, че процедурата е опорочена, защото предварително обявените критерии за оценка на офертите не били спазени. Така започва епистоларната война между Доверие и БТК. Каква ще е развръзката все още е рано да се прогнозира, но според независими експерти не е изключено да се стигне и до намеса на съда. Интересното е, че телекомът не е бил длъжен изобщо да обявява такъв конкурс. Сопред специалисти това може да се окаже автогол.
До момента у нас подобни конкурси са провеждани само от Солвей Соди и централно управление на БНБ. И в двете надпревари победител е Доверие. Логично е седмото място в класацията на БТК да изнерви мениджърите на пенсионното дружество. Трябва обаче да се отбележи, че другите пет компании, които са отхвърлени от националния телеком, не са обжалвали резултатите. Никой не е оспорил и резултатите от избор на доброволен пенсионен фонд за БНБ и Солвей Соди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във