Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДОВЕРИЕ ПРИВЛИЧА ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪДЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ

Над 340 000 души са избрали пенсионноосигурителна компания Доверие, заяви пред в.БАНКЕРЪ изпълнителният директор на дружеството Даниела Петкова. През септември миналата година компанията получи и лиценз за упражняване на пенсионноосигурителна дейност у нас. Като търговско дружество тя е регистрирана още от есента на 1994 година. Акционери в Доверие са Български застрахователен и пенсионен холдинг (БЗП), чиито собственици са Европейската банка за възстановяване и развитие, Дойче банк и Кардам/Таладиум Инвестмънт - общо 85.33%, КНСБ - с 13.17, а останалите 1.5% от акциите са собственост на пет отраслови федерации на синдикалната организация. До момента компанията е регистрирала три пенсионни фонда - доброволен, професионален и универсален. За седемте години в доброволния й фонд са се осигурили около 112 000 души, професионалният бе предпочетен от 48 000, а само до края на април набраните заявления за универсалния фонд са 180 000.
Броят на изплатените към края на миналата година месечни пенсии е 1170, а размерът им се движи в доста широк диапазон, в зависимост от внасяните през годините осигурителни вноски.
Управляваните от Доверие активи в края на миналата година са възлизали на 18.757 млн. лева. Достигнатата от пенсионната компания обща възвръщаемост на активите през 2000 г. е била 7%, а разпределената доходност по индивидуалните партиди на осигурените лица е 6.3%, заяви на среща с журналисти Даниела Петкова.
Размерът на разпределената доходност за последните три години е 22.38 процента. Над 69% от активите са инвестирани в ДЦК и в софийските общински облигации, а останалите 31% са инвестирани в другите предвидени от закона инструменти, уточниха служителите на пенсионната компания.
В кампанията по набиране на осигуряващи се лица за професионалния фонд на Доверие са се включили над 2000 посредници, а сега за универсалния фонд техният брой е нараснал до 10 000 души. Възнагражденията, изплатени на посредниците, надхвърлят 1 млн. лв., съобщиха мениджъри на компанията. Според запознати дружеството дава между 5 и 7 лв. на агентите си за всеки привлечен нов клиент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във