Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Доставките на вестници и списания вече са нормализирани навсякъде в страната

Докъм обяд доставките на вестници и списания са нормализирани навсякъде в страната, съобщават от „Български пощи“. От днес държавното дружество разпространява печатните издания в страната, след като досегашният доставчик спря дейността си. Над 1100 обекта на „Лафка“ вече са затворени.

Към настоящия момент няма населени места без печатни издания. Затрудненията са били само организационни заради кратките срокове, съобщи Петър Цветков, директор "Пощенски услуги и логистика" в "Български пощи". "Към момента колегите се справят на ниво и за радост в България в момента има вестници навсякъде", каза той пред БНР.

Вътрешна проверка на сигнала за липсата на вестници в Сливен е показала, че действително печатните издания са липсвали в пощенските станции, но пощенските клонове ще се включат в разпространението по-късно, обясни Цветков. "От другата седмица имаме готовност да стартираме с доста сериозен брой пощенски станции, които да продават преса. Ще се опитаме да компенсираме максимално бързо тези 1100 обекта, които са затворили, за да може продажбата на вестници да тече в същите темпове, както до момента. Засега нямаме намерение да наемаме нови служители и продажбата в наши пунктове ще се извършва от настоящия ни персонал", допълни той.

Сутрешната проверка в Централната поща в Сливен е показала, че там вестници не са получавани. Според служителите първоначално е имало някаква инструкция, но все още са чакали указания как да действат.

Теодора Пеева от Съюза на българските издатели коментира, че ситуацията с липсата на печатни издания е резултат от прибързаното решение на правителството да се намеси в разпространението на вестниците, без да има готовност за това. "Към този момент ние нямаме действащи договори, ние имаме подписан договор от наша страна, който сме изпратили към „Български пощи“, но не са ни върнали подписан договор. Не знаем кой превозва, къде превозва и кой ще ни плати накрая тиражите, които ние сме дали, но както разбираме не са стигнали до нашите читатели. Всичко това дойде от изключително прибързаното изненадващо решение на правителството да се намеси през „Български пощи“ в разпространението на вестници без да има абсолютно никаква готовност да извърши това, тъй като „Български пощи“ не разполагат с транспорт, не разполагат с пунктове за продажби на вестници. Това изисква време. Те не знаят дори и на каква отстъпка трябва да сключат  договорите. Ситуацията, която е в страната, не е изненадваща, тя е съвсем логична“, обобщи Пеева.

Припомняме, че след решението "Български пощи" да поемат от 1 март разпространяването на печатните издания, стана ясно, че се очаква вследствие на практическата дейност на държавното дружество да бъде генерирана загуба на годишна основа. Изключително любопитният момент е, че всъщност издателите плащат 20% ДДС на държавата, когато изпращат изданията си по реповете. Едва след месец или два, в зависимост от периодиката, те получават средства и то само от реализираната продукция, т.е. излиза, че не държавата подпомага издателите, а те подпомагат хазната.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във