Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дошла е офертата за още осем самолета F-16

Дошла е офертата от американска страна за доставка на вторите осем самолета F-16 Block 70. Това обяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след заседанието на бюджетната комисия. В момента получената оферта се преглежда. Това е предложение за договор, който трябва да се придвижва към Народното събрание. Има срокове, които са кратки. До началото на ноември тази година трябва да се даде отговор. Офертата е съпоставима с първата като стойност, но е с много по-голям пакет способности, тъй като България вече има история с американската страна. Затова страната ни ползва доста по-добри условия за договор. България вече има право да плаща и на части. Самата схема на плащане тепърва ще се уточнява. Само в първия договор е имало изискване да се плати накуп. Сумата по него – 2.2 млрд. лева, беше платена авансово през 2019 година заради липса на изискваната от САЩ кредитна история при такива сделки за разсрочено плащане. Първите машини се очакваше да ни бъдат доставени през 2023 година.

Ако парламентът не работи, страната ни може да не се вмести в срока 1 ноември, изтъкна военният министър. Все пак има опция за удължаване на приемане на предложението, но тя е със съгласието на американската страна.

През 2027 г. или най-късно през 2028 г. България ще има цяла ескадрила от 16 самолета F-16 Block 70, които са оперативно готови за осъществяване на бойните мисии, посочи Заков по време на заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което беше разгледан Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка". Бюджетната комисия прие законопроекта. Водеща обаче е комисията по отбрана.

Първото тримесечие на 2025 г. ще бъдат доставени първите машини от платените вече осем самолета. В рамките на няколко месеца би трябвало да бъдат получени всичките осем изтребители.

По време на заседанието стана ясно, че поддръжката включва закупуване на резервни части, предвиждане за извършване на ремонти, както и съответните инженерни представители на по-големите компании, които да оказват подкрепа на място или по телефона, когато се въвежда въоръжената система в експлоатация. Част от промените са за увеличаване на средствата, които са предвидени за резервни части и за ремонти. Отсега обаче никой не може да предвиди какво ще има нужда от ремонт или подмяна. "Това са средства, които са предвидени да се използват за ремонти в процеса на усвояване на самолетите", уточни подполковник Владислав Шекеров. Идеята е заедно с договора за придобиване на самолетите, въоръжението и средствата за наземно обслужване, да се придобие и първоначалният пакет резервни части, както и да се заявяват определени услуги, които ще могат да се ползват в първите 3-4 години, докато стигнат парите. Това вече е направено.

На свое заседание на 6 юли Министерският съвет в оставка одобри договор за Изменение и допълнение №1 (Amendment №1) към международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support). C решението се предлага на Народното събрание на основание чл. 85, ал.1, т.4 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон договора. След влизане в сила по условията на Закона за международните договори на България, изменението ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ без увеличаване на финансовите задължения за българската държава. 

Подписаното изменение и допълнение не променя стандартните общи условия за договора за доставка на самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка. Това, че се преразпределят средствата, не променя крайните стойности по договора. Парите нито се увеличават, нито се намаляват, обясни министър Заков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във