Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дори действащо гробище станало защитена зона по „Натура 2000”

Действащ от дълги години гробищен парк е бил включен в границите на „Натура 2000”. Става въпрос за обект в добричкото село Топола. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на дискусия „За по-чист морски туризъм“ във Варна

„Има проблем при теренните работи, ако такива въобще са правени. Има и други случаи на терени с изградена отдавна инфраструктура, които също са попаднали в „Натура 2000”, коментира Димов. 

По-рано министърът съобщи, че трябва да бъдат намерени международно признати експерти, които да се включат в преразглеждането на зоните от "Натура 2000" по казуса "Калиакра".  

Миналата седмица Димов обяви, че забраната за строеж и земеделие върху понто-сарматските степи в бъдещата защитена зона "Комплекс Калиакра" ще остане в сила, докато не се изготви нова заповед, в която ще се отчете както мнението на засегнатите собственици, така и на природозащитните организации, така че да се постигне баланс на интересите. Става дума за общо 2208 хектара неплодородна площ, но пък апетитна за застрояване, в зоната на "Комплекс Калиакра" (с обща площ над 48 хил. ха), която ще се разпростира от Балчик до Тюленово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във