Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Донев: Търсим пресечните точки за вдигане на минималната заплата

Политиката на служебното правителство е да намери пресечните точки как доходите за труд да растат и да няма работещи бедни. Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. По думите му в момента се работи по разчети и се обсъждат варианти за увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2022 г., но не уточни за какви суми става въпрос. 

В петък работодателите напуснаха срещата в Министерския съвет, за да не бъдат "овикани" от синдикатите, които настояват минималната работна заплата да се повиши на 764 лв. от 1 януари догодина. КНСБ пък заплаши с национален протест.

"Не мога да кажа в момента каква ще бъде позицията на държавата за минималната работна заплата. Действително вчера беше нарушен добрият тон на социалния диалог. Искам да отбележа, че размерът на минималната работна заплата се определя след консултации между работодатели, синдикати и държава. С размера на минималната работна заплата са свързани редица плащания в държавата. Така че той е основополагащ за приходната и разходната част на бюджета", изтъкна Донев пред bTV. И добави, че проектът за размера на минималната работна заплата ще бъде определен, ще бъде заложен в проекта за бюджета за 2022 г. и представен на новото Народно събрание, а то вече ще реши дали тя да бъде такава. Министърът увери, че не се плаши от национален протест на синдикатите. Според него най-важно е да се възстанови диалогът между социалните партньори.

Доходите на пенсионерите трябва да се повишават, но трябва да имаме предвидимост на това увеличение, посочи вицепремиерът. Дали добавката от 120 лева обаче ще остане, трябва да реши следващият парламент. Във връзка с вдовишките пенсии Донев отбеляза, че техният процент не е променян от 2010 г., но при преизчисление на пенсиите, вдовишките и наследствените пенсии също се преизчисляват, така че и при тях има увеличение. Промяна на процента обаче отново минава през гласуване на промени от социалния кодекс от парламента.

Помощите за отопление ще бъдат изплатени в средата не декември, а причината е, че кръгът на получаващите тези плащания е разширен и се дава възможност на хора, които досега не са кандидатствали за тях, да бъдат включени, обясни социалният министър.

"Не разделяме мярката 60/40. Това е универсална мярка за всички икономически сектори. Така че ако има сезонност в някои дейности като туризма, нормално е да има спад в плащанията за месеците, които не работят", каза Гълъб Донев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във