Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Донев се похвали с увеличението на пенсиите и ниска безработица

Изплащането на добавките от 50 лв. за пенсионерите продължи през юни, юли, август и септември. За това бяха осигурени 520 млн. лв. От 1 юли е променен и размерът на социалната пенсия за старост. Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев на пресконференция, на която бе представен отчет за свършеното от служебния кабинет. "С активната работа и на депутатите беше приета промяна в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, с което са осигурени средствата за изплащане на нов размер на добавката за всички български пенсионери от 1 октомври до края на годината", добави Донев.

Социалният министър отчете, че от 25 декември ще започне преизчислението на пенсиите с по-високата тежест на година осигурителен стаж  - с новия коефициент от 1,35, което ще гарантира, че всички пенсии ще бъдат увеличени. А преизчислението е трайно заложено в законодателството, тъй като с промяната на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване са променени и разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване. 

От 1 октомври се увеличава и размерът за парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Определен беше и нов размер на линията на бедност, избори още Донев. Той отбеляза, че безработицата у нас е рекордно ниска. А към днешна дата тя е 4,82 пункта. "Такава не сме имали дори и в предкризисните 2008 и 2009 г. Това е исторически рекорд за България. Считам, че това е една структурна безработица, която може лесно да се управлява", подчерта министърът.

Размерът на енергийната помощ е в размер на 553.55 лв. А през юни и юли са изплатени над 83 млн. лв., с които 113 000 души са запазили работата си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във