Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дончев: Проблемът в МОН бе, че Кунева с едната ръка контролираше, с другата харчеше

Меглена Кунева в даден момент с една ръка трябваше да контролира плащанията, а с друга – да харчи. За мен винаги е лоша практика министър да е управляващ орган. Това каза бившият вицепремиер Томислав Дончев за проблемите с оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж”, заради които служебният просветен министър Николай Денков обвини предшественичката си.

Бившият вицепремиер изтъкна пред bTV , че програмата не е спряна, както съобщиха и от Брюксел. "Има кореспонденция с ЕК, която е на ниво предупреждение. Изредени са няколко проблема – някои незначителни, някои по-важни. Основният проблем е свързан с независимостта на управляващия орган – т.е. този, който плаща парите. Той трябва да е независим от този, който ги харчи", коментира Дончев. Той допълни, че е говорил няколко пъти с Кунева, че това е експертна работа, не за министър, но това било нейно решение, защото искала така да поеме отговорността.

Разликата в предизборните програми на ГЕРБ и на БСП е като тази между документален филм и научна фантастика, заяви още Дончев. "Всеки човек с базова икономическа грамотност ще разбере, че програмата на левицата е абсолютно нереалистична – ако някой се опита да я реализира, това ще доведе до икономическа катастрофа", категоричен бе той, като подчерта, че около него има хора, които могат да смятат.

Дончев потвърди, че магистралите ще продължат да бъдат приоритет на ГЕРБ. "Не може без базисна инфраструктура, но не може и само с нея. Той съобщи още, че ГЕРБ почти е наредила листите си, а самият той се колебае между място в листата в родното си Габрово и в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във