Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дончев: Имаме амбицията 2015-та да е най-силната за европарите

Имаме две амбициозни намерения за 2015-а година – това да бъде най-силната годината от гледна точка на работата с европарите, откакто сме член на ЕС, и да бъде сложен край на безнаказаността в работата на администрацията, свързана с европейските проекти чрез Закон за еврофондовете. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

"Обречени сме 2015-а да е с най-високия обем плащания и ако не следваме най-амбициозните цели, резултатът ще бъде загуба на пари. 2015-а е последната от стария програмен период и това, което ще бъде разплатено до края на годината, е това, което страната ни ще е успяла да разплати през целия програмен период. Сумата, която трябва да бъде платена, е впечатляваща, става дума за близо 4,5 млрд. лв.", каза  Дончев.

"Освен това имаме амбицията през новия период – 2014-2020, да стартира като реални плащания. За тази цел има значение темпът на одобряване на оперативните програми, темпът, с който се акредитират управляващи органи. Като цяло амбицията ни е да бъдат отворени процедури за не по-малко от 6 милиарда лева и да бъдат разплатени не по-малко от 1,1 милиарда лева. Даваме си сметка, че това е тежко предизвикателство. Всичко това трябва да бъде свършено от същите администрации, същия брой хора и сравнено с 2014-а година това са повече от два пъти повече пари, които трябва да преминат през системата", допълни вицепремиерът.

Работата по Закона за еврофондовете е възстановена, каза Дончев и допълни, че законът ще е факт до края на този политически сезон.

"На нас ни е необходим и изцяло нов Закон за обществените поръчки. От толкова много кърпене законът е труден за следване. Имаме добър повод за това. Трябва да транспонираме европейски директиви в сферата на възлагането на обществени поръчки. Крайният срок е началото на  2016-а година, но аз мисля, че можем да го сторим по-рано. От гледна точка на транспонирането на директиви, като като основен текст, нещата са готови. В близките седмици ще сформирам работната група. Вече поисках предложения от всички браншови организации за това какво трябва да се промени. От гледна точка на политиците, Законът трябва да е толкова прост, колкото може да бъде", обясни Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във