Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Домусчиев: Синдикатите са вредни за България

Работодателските организации отправиха две предложения към премиера Бойко Борисов - да върне добавката за стаж и професионален опит в заплатите на държавните служители и да въведе административно нарастване на инвестициите и на брутния вътрешен продукт. Ироничните предложения бизнеса дойдоха след като дойде след като миналата седмица стана ясно, че правителството няма да се съобрази с искането на работодателските организации за премахване на добавката за прослужено време от заплатите на работещите по трудов договор.

В момента добавката за стаж вдига заплатите с около 0,6% годишно, което води до парадокси като например – чистачка с 20 години стаж получава заплата колкото на млад учен.Работодателските организации са твърдо против надбавките за стаж. Те настояват и за премахване на минималната заплата и минималния осигурителен праг.

От бизнеса смятат, че сегашния Кодекс на труда е остарял и работодателите у нас се затрудняват в това да поддържат персонал, който по цял ден да начислява добавки и класове, както и да обработва големия обем документация за назначаване или освобождаване на работници.

"Синдикатите са вредни за България. Синдикатите пречат за развитието на икономиката, за развитието на държавата и реално, пречейки на развитието на икономиката, те пречат и в социалната сфера, и във всякакви други сфери на социалния живот", коментира Кирил Домусчиев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците.
 
Васил Велев от Асоциацията на работодателите пък илюстрира ролятя на синдикатите с приказката за "Трите прасенца", които си живели в кочината, докато синдикатите решили, че всяко от прасенцата ще получава по равно от фонд "Работна заплата" - по 1000 лева месечно. Тогава работливото прасенце решило да напусне България и заминало за чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във