Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Домусчиев ще сезира КЗК за договора на bTV с Българския спортен тотализатор

"Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012 г.). Неговият бизнес без реклама е невъзможен." Това написа във Фейсбук собственикът на "Адванс Медиа Груп" Кирил Домусчиев. Коментарът му е по повод публикуваната от обвиняемия бизнесмен Васил Божков паметна записка от среща между двамата на 10 юли миналата година. Тя съдържа три точки, а Божков твърди, че преди въпросната среща му е оказан натиск от премиера Бойко Борисов да подпише рекламен договор. 

"Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук! Добавям само, че “Нова Броудкастинг груп” ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на “БТВ медия груп” с Български спортен тотализатор (БСТ). От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с “Нова Броудкастинг груп”. Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна (“БТВ медия груп”) е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България", написа още Домусчиев.

Както "Банкеръ" писа, на 15 май Божков публикува две снимки от кореспонденции с човек, който е записан като "Vladi Goranov". Бизнесменът твърди, че за хазартния си бизнес е контактувал с финансовия министър, а не с Държавната комисия по хазарта. Последва съобщение от Министерството на финансите, че Владислав Горанов вече е изразил позицията си за твърденията на Божков още на 8 май и че "няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна".

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че "Божков не го касае". "Не искам да се замесвам в тази тема. Има повдигнати обвинения. Преди това той беше бизнесмен и сме се срещали като с всеки бизнесмен. Когато неговите съдружници изнесоха тези сигнали, видяхте, че органите си действат. Мен повече по никакъв начин не ме касае", заяви премиерът в събота (16 май). 

Главният прокурор Иван Гешев взе отношение по темата, признавайки, че не е чел изнесените от Божков съобщения. "Честно да ви кажа, не си причиних това да чета тези есемеси. Колегите казаха, че в тях не виждат нещо, което да налага някаква правна реакция от страна на прокуратурата", коментира Гешев в интервю за БНТ.

"Впечатлението ми е ,че това е поредна серия от един несвършващ сериал, който започна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, като Цветан Василев, които се чувстваха недосегаеми в този криминален преход, източваха се милиарди, никой не ги закачаше, тогава те живееха в една правова държава, когато прокуратурата активно работеше. Правовите държави станаха Сърбия и други от Близкия Изток. Матрицата е една и съща - почва се с епистоларни писма, писания във Фейсбук всичко е едно и също. После вървим към това, че поредният случай се използва в зависимост от определени сили, те не са приятели, но имат общи интереси и общ враг - прокуратурата", каза още главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във