Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Домусчиев с мощна подкрепа за създаване на държавна петролна компания

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев изрази силна подкрепа към предложението за създаване на държавна петролна компания, което по-рано бе лансирано от Министерството на финансите. 

"Край на монополите и картелите в цените на горивата! Държавата си влезе в ролята да помогне на хората и бизнеса за пазарни цени! Колкото по-бързо се реализира този проект, по-добре за всички ни", коментира Домусчиев във фейсбук, след като и ръководената от него КРИБ засвидетелства подкрепа към идеята. 

Аргументът на министерството е, че със създаването на компанията ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

Другата цел е в следващата 1 година компанията да изгради бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. Това щяло да доведе до "подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса". 

По-рано икономическият министър Емил Караниколов увери, че дружеството ще спазва всички правила за конкуренцията на европейските икономики, а конкуренцията на пазара ще доведе до по-голяма яснота при цените и ще бъде от полза за потребителите.

"Създаването на държавно предприятие  към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, ще бъде благоприятно за цялата страна“ коментира и вицепремиерът Томислав Дончев.

От брифинга в Министерския съвет се разбра, че съвсем скоро съответният законопроект ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Държавата прави тези планове на фона на казус с една от големите компании в бранша - "Лукойл България". Народното събрание прие изискването за разделяне на нефтопродуктопровода на "Лукойл България" на отделни данъчни складове, срещу което протестира  петролната компания. На второ четене в пленарна зала във вторник бяха одобрени текстовете от Закона за здравето, с които се правят поправки в Закона за акцизните и данъчните складове с новите изисквания. Преди това генералният директор на „Лукойл България“ Булат Субаев обяви, че опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно реална заради промените в закона.

В същото време Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на цените на горивата по искане на Върховна административна прокуратура. КЗК образува производство за установяване на евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива. 

Друг поддръжник на идеята за държавна компания е лидерът на Воля и собственик на веригата VM Petrolium Веселин Марешки. Според него реализацията на проекта за държавни бензиностанции ще отнеме не повече от 2 години. "Една такава компания би помогнала за изсветляването на бизнеса. Това, което правя аз и други колеги, показва, че има възможност цените да са по-ниски", коментира Марешки

Facebook logo
Бъдете с нас и във