Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Домакинствата ще избират свободно доставчик на ток след 2020 година

Българските домакинства ще могат да си избират свободно доставчик на електроенергия след 2020 г. Това заяви във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Либерализацията за пазара на електроенергия за домакинствата и малките потребители трябваше да е факт преди година. Процесът започна, но в пълнота ще е се случи не по-рано от 2020 г, посочи Петкова.

"Може би от следващия регулаторен период постепенно да се върви към пълно либерализиране на пазара, като в цената на електрическата енергия, която сега е регулирана, постепенно ще се вкарва една малка част, която е на цената, която е на пазара, а не, както е сега, КЕВР да регулира изцяло цената за битовите потребители и за малкия бизнес", добави енергийният министър.

По думите й включването на домакинствата към свободния пазар на ток няма да доведе до увеличение на цените за бита.

В същото време в АЕЦ "Козлодуй" започна плановият годишен ремонт на Шести блок, който ще продължи от днес до края на октомври. 

По време на спирането на енергоблока ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за новата горивна кампания.

По време на ремонта ще продължи осъществяването на дейности, свързани с дългосрочната експлоатация на блока, се допълва в съобщението.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във