Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДОКАТО ГОРАТА В БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВНА, ПОЛИТИЦИТЕ ЩЕ Я ПОЛЗВАТ КАТО ЛИЧНА

Г-н Симеонов, преди време сезирахте Министерството на земеделието за неправомерно разпределение на иглолистна дървесина в района на Родопите без търгове. Получихте ли най-сетне отговор от министерството?
- На това запитване получих два отговора. Единият устен - на среща на 22 февруари 2006 г. с началника на Национално управление по горите г-н Илия Симеонов. Той гласеше, че на база на моя сигнал е направена докладна записка до министъра на земеделието и се очаква нейното парафиране всеки момент. Господин Симеонов ме увери, че процедурата по директни продажби чрез договаряне ще бъде преустановена. В сключените вече договори с фирмите за такива продажби съществува клауза, която позволява те да бъдат прекратени незабавно. Веднага след срещата ми беше връчен официален писмен отговор, подписан от заместник-министъра на земеделието Стефан Юруков. Като основна причина за създалата се ситуация в това писмо беше обяснено, че в този бранш са заети прекалено голям брой такива фирми и има недостиг на дървесина. Фактически реално нямаше никакъв отговор на въпросите защо едни фирми се предпочитат пред други, включително и такива, които нямат цехове и ползват по четири-пет работници.
Какви загуби търпят районните управления на горите, респективно бюджетът на държавата от подобни случаи?
- Ако приемем, че досега са предоставени само от Пазарджишкия РУГ около 80 000 кубика дървесина по базова защитна цена от 95 лв. на кубик, а при търговете се достигат цени от 115 до 170 лв.на кубик, лесно може да се пресметне каква е загубата на държавата.
Къде, според вас, отиват разликите от това разминаване в цените?
- Не искам да гадая, но едно е ясно - безплатен обяд няма.
Разбрахме, че е излязла заповед на началника на НУГ Илия Симеонов, който прекратява директното договаряне в РУГ - Пазарджик. Какво се случва с вече сключените рамкови договори?
- За съжаление обещанието, че те ще бъдат прекратени незабавно, не беше изпълнено. Обяснението беше, че нямало как да се запише в такава заповед разпореждане договорите да бъдат прекратени. По-вероятно е обаче истинската причина изпълнението на тези договори да продължава, защото за тях вече са получени съответните комисиони и няма как да бъдат върнати.
В организацията, която представлявате, сигналите за подобни нарушения единични случаи ли са?
- Случаите съвсем не са единични, такава е практиката в почти всички регионални управления на горите в цялата страна. Най-фрапиращи са в районите с най-големи запаси на едра строителна дървесина, каквито са Пазарджишкият и Смолянският район.
Мислите ли, че скоро тя ще бъде прекратена?
- Не, не мисля. Докато гората в България е държавна, тя ще си остане разменна монета в ръцете на политическите сили. Това е един добър и постоянен източник за нерегламентирани постъпления в партийните каси. Която и партия да дойде на власт, не би се отказала да ползва този ресурс.
Какъв е изходът?
- Първият най-радикален изход е гората да се приватизира и от 85% държавна да стане 85% частна, както е в почти цяла Европа. Ясно е ,че това не може да стане нито бързо, нито лесно, но трябва да се направи стъпка в тази посока.
Вторият почти имагинерен изход е политическите партии да спрат да гледат на държавната собственост като своя и да я употребяват по този начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във