Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дойде ред на иновационна програма за Западните Балкани

Дошло е време от цифровата програма за Западните Балкани, която изпълняваме успешно, да преминем към Иновационна програма за региона. Визията ми как можем да надградим постигнатото в предишния ресор с огромните възможности, които дава новият, представих на форум в София за Западните Балкани по инициатива на евродепутата Ангел Джамбазки. Това каза българският евродепутат Мария Габриел.

"Искаме Западните Балкани в Европейския съюз. Новата Европейска комисия вече дадохме заявка, че въпросът остава приоритетен за нас. Това е от взаимен интерес, защото сигурността и развитието на региона означават сигурност и за ЕС. Само преди три дни отпуснахме 15 милиона евро за възстановяване на щетите от земетресението в Албания. Няма местна икономика, която да може да се развива без инвестиции: инвестиции сигурността, в талантите, в малките и средни предприятия, в предотвратяване на изтичането на мозъци. Вече имаме много конкретни резултати от Цифровата програма за Западните Балкани. Един от най-важните е регионалното споразумение за намаляване на таксите за роуминг, но ключови са и създадената Регионална академия за киберсигурност, изградените шест центъра за цифрови иновации (още 16 са в процес на подготовка)", каза Габриел.

Тя подчерта, че в рамките на новия си ресор иска да продължи с още повече усилия и конкретни инициативи. В програма Еразъм+ засега допринасят финансово и участват във всички дейности Северна Македония и Сърбия. Включването на останалите четири държави би било силно послание към младите хора за отворени пред тях възможности. Бъдещата програма Хоризонт Европа също може да повлияе много положително, например за борбата с рака, развитието на селските райони, разгръщането на иновации и повече МСП.

"Сигурността и стабилността не са даденост в днешното време на нарастваща цифровизация във всички сектори. Затова решението е засилено сътрудничество, по-активни инвестиции, обмен на информация. А за всичко това, доверието остава водещ фактор. Очаквам с нетърпение да продължим съвместната работа с партньорите от Западните Балкани", каза още Мария Габриел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във