Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дойде ред и на Западния парк

Започва обновяването на столичния Западен парк. Днес заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова и кметът на Столична община подписаха договора за възстановяване на представителната част на парка. Проектът получава 8,5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., а общата му стойност е близо 11 млн. лв.

"Това е поредният важен „зелен“ проект на общината, с изключително добре подбрани и належащи мерки за подобряване на достъпността и сигурността чрез изграждане на ново осветление и система за видеонаблюдение, както и на всички архитектурни елементи на парковата среда", каза регионалният министър Николай Нанков.

Проектът за Западен парк е третият договор в изпълнение от инвестиционната програма по ОПРР на Столична община на обща стойност над 230 млн. лв., след проекта за интегриран градски транспорт и за обновяване на градската среда. Предстои подписването и на договорите за обновяване на образователна инфраструктура, на социална и на културна инфраструктура в София.

До момента са договорени 73 % от общия ресурс на програмата, разплатени са над 658 млн. лв. и сертифицирани 214 млн. лв., с което се преизпълняват заложените етапни цели по програмата до края на 2018 г. След обявяване и на процедурата за туристическа инфраструктура, вече е „отключен“ целият ресурс на ОПРР 2014-20202.

Николай Нанков уточни, че мерките за културно-историческите атракции ще стартират реално през месец септември, когато се очаква Фондът на фондовете да избере мениджърите на фондовете за градско развитие.

Кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че Западният парк е последният от старите софийски паркове, чието обновяване предстои, като проектът предвижда възстановяване на 350 декара зелени площи, алеи, изграждане на велосипедна алея и отваряне на вход към него от към ж.к. „Люлин“.

Реалните строителни дейности ще стартират през следващите седмици, а срокът за изпълнението им е 10 месеца.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във