Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДОЙЧЕ ТЕЛЕКОМ В ЦЕНТЪРА НА ЗРЕЛИЩЕН ПРОЦЕС

Подобно нещо се случва веднъж на няколко десетилетия - съдиите от районния съд във Франкфурт да излязат от съдебната зала, за да водят процес. В случая с колективния иск, подаден от 17 хил. разочаровани акционери на Дойче телеком (Deutsche Telekom), те нямаха друг избор. Липсата на достатъчно пространство принуди съда да наеме специална сграда за публични събития, която побира до осемстотин души. От началото на процеса на 7 април до края на май са определени 17 дни за изслушвания. Самото дело обаче може да продължи няколко години.
Причина за него е твърдението на акционерите, че са били подмамени да купуват акции на бившия държавен телекомуникационен монополист чрез подвеждаща или липсваща информация в проспектите за емисия от 2000 година. Емисионната цена на книжата била 66.50 евро за брой - приблизително шест пъти повече от стойността им в момента. Заради смятаното навремето за безопасно вложение много от инвеститорите изгубили всичките си спестявания. Компенсациите, които те искат сега от гиганта, са в размер на 80 млн. евро.
Като свидетели на събитията отпреди осем години, когато са продадени 200 милиона акции, ще се явят главният финансов директор на Дойче телеком Карл-Герхард Айк и бившите главни изпълнителни директори Кай-Уве Рике и Рон Зомер.
Най-голямата телекомуникационна компания в Европа отрича обвинения, че е надценила стойността на имуществените си активи в емисионния проспект и че е скрила плановете си да купи американския мобилен оператор ВойсСтрийм (VoiceStream) за 35 млрд. щ. долара. Тя оформи сделката месец след приключване на срока за записване на акциите.
Рекламната стратегия по онова време и сегашната линия на защитата не си пасват, заяви още в началото на процеса Андреас Тилп - адвокат на ищците. По неговите думи по време на трите емисии на Дойче телеком, проведени през 90-те и през 2000 г., тя рекламирала акциите си като възможност за инвестиция със сигурна печалба. За значителни финансови рискове никога не станало дума. Сега стратегията й е коренно различна - да представи акциите си като спекулативно вложение.
През 2005-а телекомът се споразумя с акционери от САЩ, които заведоха колективен иск за 120 млн. долара по същия повод, но не призна вината си. Шефовете му обаче са убедени, че ще спечелят делото, в което се защитават по 33 отделни пункта. Седемнайсетте хиляди акционери са подали общо 2770 иска, свързани с продажбата на акции не само през 2000 г., а и по-ранна емисия от 1999-а, за която още не е насрочена дата за процес. Близо хиляда от разочарованите са оттеглили жалбите си или са починали. Със защитата на останалите са ангажирани 900 адвокати.
Евентуално поражение в съда няма да нанесе финансови щети на компанията. Ако акционерите победят, цената на акциите вероятно ще бъде засегната само за ден, смята Тео Киц от частната банка Мерк Финк (Merck Finck). Но загубата ще навреди на корпоративния й имидж и на опитите й да си върне доверието на инвеститорите. Първата емисия акции на телекома през 1996-а успя да привлече много дребни германски акционери и да пречупи традиционната им склонност към по-сигурните спестовни сметки и книжа с фиксиран доход. След 2000 г. много от тях пак обърнаха гръб на фондовия пазар.
Сегашният процес, в зависимост от неговия изход, може да даде стимул на инвеститорите и в други компании да обединят сили и да заведат подобни дела. Делото срещу Дойче телеком е и първият тест на една нова форма процеси, въведена в Германия през 2005-а специално за масовите искове в случаи, касаещи капиталовите пазари. Занапред ищците в колективните дела ще имат по-малко влияние върху определението на съда, но ще им бъде по-евтино да завеждат дело по този начин. Изглежда, че на германските висши мениджъри им предстоят все повече съдебни процеси в граждански зали и конгресни центрове като този във Франкфурт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във