Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Доходите на ЕРП-шефовете излизат наяве

Поправката за Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, бе обнародвана през седмицата в Държавен вестник. Изменението бе скалъпено и прието набързо от депутатите на 12 март и нормативният акт вече се казва Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор.


Според корекциите членовете на Европейския парламент от България, на Европейската комисия и българските граждани, заемащи длъжности в органите на Европейския съюз, избрани или назначени с решение или по предложение на български държавен орган, трябва да декларират своите доходи. Същото важи и за членовете на управителните и контролните органи на Националната електрическа компания (НЕК), на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на юридическите лица, които осъществяват дейност, регулирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране - т.е. шефовете на енергоразпределителните и газоразпределителните дружества в страната и на всички ВиК фирми. Тези лица е необходимо да подадат встъпителни декларации, в които да декларират имущественото си състояние към 26 март 2013 година.


От партията на Яне Янев РЗС предлагаха отчет за доходите да дават и членовете на ръководствата на юридическите лица с нестопанска цел, работещи в обществена полза, но това не бе прието. Същото задължение отпадна и за кандидат-депутатите.


Законът за публичност на имуществото бе прокаран абсолютно непублично. Той бе приет без обществено обсъждане, без гласуване от парламентарна комисия на първо четене, без спазване на срока за становища и предложения, без финансова обосновка и експертна оценка за въздействието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във