Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Договорът за строителство на тунела под Шипка ще има до края на април

Очаква се тунелът под връх Шипка да облечи транспортния трафик между Северна и Южна България, който често в зимни условия проходът става непроходим.

До края на месец април тази година се очаква да бъде подписан договорът за строителството на тунела под Шипка. Това обяви в Габрово заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова. 

Тя отбеляза, че консорциумът, спечелил обществената поръчка за изграждане на съоръжението, е потвърдил ценовата си оферта. Той е предоставил всички необходими документи, предшестващи строителството, които се проверяват в момента от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Заместник-министър Иванова съобщи още, че компанията ще има девет месеца срок за проектиране на тунела, а реалното строителството ще започне през 2023 година. „Разбира се, ще се съобразим и с всички предписания за спазване на екологичното законодателство, които получим от Министерството на околната среда и водите. Важното е, че  проектът е необратим и започваме реална реализация“, отбелязва заместник-министър Деляна Иванова. 

Общо 125 км републикански пътища ще бъдат ремонтирани по програмата за текущ ремонт и поддържане на АПИ през тази година в област Габрово. За други 154 км от пътната мрежа ще се изготвят технически проекти за основен ремонт през следващата година. Сред участъците, които ще се ремонтират основно, са пътят Дряново - Габрово, тунелът при Дряновския манастир, както и направлението Трявна - Царева ливада - Дряново. 

Общините Габрово и Севлиево, като част от Северен централен район за планиране, ще имат достъп до бюджет от 510 млн. лв. за финансиране на проекти по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 година. Очаква се тя насърчи местните власти, неправителствения сектор и местните общности да изграждат партньорства и да започнат да идентифицират най-важните проекти за развитие на областта.

В периода 2014-2020 г. по Оперативна програма „Региони в растеж“  в област Габрово са инвестирани около 110 млн. лв., като сега ресурсът е увеличен и населените места имат по-добра възможност за подобряване на стандарта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във