Банкеръ Daily

Строителят на детската болница:

Договорът със здравното министерство не е прекратен

Строителят, който трябваше да изгради Национална детска болница върху основите на изоставения строеж до Медицинска академия, не е уведомен за прекратяването на договора със здравното министерство. Това твърдят от консорциума, начело с "Главболгарстрой", който трябваше да изпълни проекта.

По-рано днес от националната инициатива "ЗА истинска детска болница" обявиха на Фейсбук страницата си, че Здравното министерство прекратява договора за строеж. От инициативата се позовават на писмо от заместник-здравния министър Димитър Петров, който ги уведомява, че започва процедура по прекратяване в едномесечен срок. Петров е поискал прекратяване на процедурата на 5 юли. Основанието на министерството да поиска това е издаденото предписание от регионалното министерство, че върху стари основи не може да се строи.

"Да се започне едно много сериозно проучване на база на наличната информация за изготвяне анализ на нуждите за детското здравеопазване, който да стане основата на едно качествено, подробно, детайлно техническо задание за проектиране", заяви архитект Петкана Бакалова от "ЗА истинска детска болница“. От инициативата настояват за изграждане на болница на друго място, където ще има достатъчно пространство. Срокът за проект и строеж, който си поставят, е 4 години.

Строителят не е уведомен за прекратяването на договора. Пред БНР Мая Пенчева от консорциум "Детско здраве" и изпълнителен директор на "Главболгарстрой" заяви: "Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във Фейсбук, в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние нямаме никакви писма, пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията."

От консорциума апелират да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение за строежа. Те вече имат готовност да започнат: "Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас."

Преди около месец представители на компанията имаха среща с регионалния министър Виолета Комитова и представители на здравното министерство. Тогава техният проект получи „зелена светлина“. Ден след това имаше протести от инициативата „ЗА истинска детска болница“. След среща с тях, министър Комитова излезе позиция, че новата сграда няма да се строи върху старата. Оттогава до днес, от консорциум „Детско здраве“ твърдят че никой не ги е потърсил и нямат комуникация с институциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във