Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Договориха минималния осигурителен доход за догодина в 12 сектора

Споразумения за определянето на минималния осигурителен доход за 2016 година са постигнати за 12 сектора от общо 85, съобщиха от КТ "Подкрепа".

Списъкът с подписалите споразумението включва синдикалните структури и съответните браншови работодателски организации в областта на техническата индустрия, наука и информатика, хранителна и питейна промишленост, строителство, индустрия и водоснабдяване, земеделие и горско стопанство; търговия, услуги, контролни органи и туризъм, лека промишленост и съобщения.

Най-ниският размер на минималния осигурителен доход се покачва на нивото на минималната работна заплата – 420 лева, която влиза в сила от началото на 2016-а. С най-висок размер е покачването на минималния осигурителен доход за отрасъл "Търговия" – 1250 лева.

След разпространяване на тази информация от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, която е член на Българската стопанска камара, разпространиха становище, в което се противопоставят на намерението за увеличаване на минималния осигурителен доход в сектора.

Според асоциацията увеличението ще се отрази негативно върху голяма част от малките и средни предприятия в сектора.

В позицията си от асоциацията допълват, че цените на безалкохолните напитки се задържат на нивата от 2009-2010 г., а разходите се увеличават.

Безалкохолната индустрия отбелязва устойчива тенденция на ръст в средния осигурителен доход. Нивото на средния осигурителен доход (януари-април 2015) в безалкохолната индустрия е по-високо от средното за икономическите дейности в страната, се посочва в позицията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във