Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Договори за 2 млрд. лв. са сключени по програма „Иновации и конкурентоспособност“

От стартирането на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 са сключени повече от  2000 договора (включително финансовото споразумение с „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“) с общ размер на предоставената Безвъзмездна финансова помощ към българския бизнес за близо 2 млрд. лева. Това обяви замeстник-министърът на икономиката Лилия Иванова  по време на форум, организиран от Бизнес Лейди Клуб.

Иванова обясни, че от началото на програмния период до момента разплатените средства  са малко над 1 млрд. лева или 38.82% от бюджета на програмата. Успешно е приключило изпълнението на 1331 индивидуални проекта, по които вече са извършени и съответни окончателни плащания. „Същевременно продължава процеса по изпълнение на проектните дейности по 651 договора за безвъзмездна финансова помощ.

През годината ще стартират нови процедури за подбор на проектни предложения  за около 300 милиона лева. През декември 2018 година  бе обявена процедурата „Подобряване на производствения капацитет“, която е с бюджет от почти 150 млн. лева, а кандидатстването ще бъде възможно до 21 май.

Друга процедура, която също се отличава с висок интерес сред предприятията и е планувана за 2019 г., е за „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“ с бюджет от над 100 млн. лева.  През тази година се очаква и процедура за съществуващи иновационни клъстери, която цели да подкрепи тяхното развитие.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във