Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Договорени са 100% от средствата от ЕС за метрото

Подписани са всички договори за  финансиране на метрото в София. Това стана ясно по време на седмото заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", което се проведе в периода 6-7 юни в Сандански.

От транспортното министерство съобщиха, че осигуреният финансов ресурс за изграждане на третата метролиния е малко над 400 млн. евро.

"В края на месец май започна изграждането на втория етап, който включва 4 нови метростанции до кв. Горна баня.. 32% е физическият напредък на първия етап с 8 метростанции от бул. Владимир Вазов до кв. Красно село. Очаква се и двата етапа да бъдат завършени до края на 2019 г.

Постепенно започва възстановяване на движението, в участъците, в които се изграждат новите метростанции от Етап 1. Възстановено е движението по бул. "България", а до седмица ще бъде пуснато и движението по бул. Патриарх Евтимий и на Орлов мост".

По програмата се финансират 6 големи проекта, които формират 88% от бюджета на програмата. До края на годината трябва да стартират тръжните процедури за всички големи проекти, за да се гарантира тяхното изпълнение в рамките на програмния период.

По време на заседанието стана ясно, че до края на месец юни ще бъде обявена процедурата за модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец. Проектът има за цел отстраняване на тесните места по направлението, за да бъде увеличена скоростта за движение на влаковете. Това налага изместване на трасето в някои участъци и изграждане не редица съоръжения за преминаване през сложния терен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във