Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Договорен е превозът на въглища за Сърбия

Министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев /вдясно/ разговаря с министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович.

България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси с оглед на предстоящия зимен сезон. За това се договориха вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович.

Докато за нашата страна проблемите са свързани с природния газ, то на Сърбия й трябват въглища, за да се произведе достатъчно електрическа енергия. Затова една от основните обсъдени теми бе осигуряването на въглища и превозът им с жп транспорт и по река Дунав. Тези доставки започнаха на 1 юли и досега през границата са преминали 62 влака с над 62 000 тона.

Сърбия е готова да ни предостави техника в помощ на удълбочаването на река Дунав. Предстои специализираните администрации от двете държави да уточнят съвместните действия, за да се улесни корабоплаването. Сега в българския участък има 14 критични участъка.

Много добра стъпка към подобряване на транспортната свързаност между двете страни ще е изграждането на интермодален терминал при Димитровград, Сърбия. Двамата министри обсъдиха възможността неговото съвместно финансиране.

Приоритет ще е подобряването на условията за преминаване през граничните преходи и възобновяването на бързия влак от София до Белград.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във