Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДОГОВОР НА АЕЦ ЧАКА РЕД ЗА ПРОКУРОР

В писмото, подписано от еврокомисаря по разширяването Оли Рен и от колегата му Андрис Пиебалгс, отговарящ за енергетиката на общността, е включена и темата за ядрената безопасност. Министър Овчаров обясни, че промените в ръководството на централата са най-вече заради празното говорене за спасяването на блокове III и IV, които трябва да бъдат спрени на 31 декември. Другата причина е неуспехът на Иванов да създаде необходимите отношения с Европейската комисия и с Европейската банка за възстановяване и развитие, която финансира компенсационния фонд Козлодуй заради извеждането на четирите малки реактора. Емоцията и желанието му на всяка цена да спасим блокове III и IV не помагаха в процеса на преговорите, които водихме. В дадената ситуация мисля, че по-целесъобразното с оглед стратегическия приоритет, който имаме да решаваме, е присъединяването на България към Европейския съюз и ликвидиране на създаденото недоверие с представителите на Еврокомисията, каза Овчаров. Той добави, че значение е имало и огласяването на инцидента от 1 март на V блок на АЕЦ Козлодуй. Тогава 23 елемента от системата за сработване на защитата на реактора не се задействаха, но сериозността на случилото се бе призната едва два месеца по-късно, и то след като бившият шеф на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (сега Агенция по ядрено регулиране) Георги Касчиев го оповести пред чуждестранните медии.
Освобождаването не означава недоверие или съмнение в професионалните качества на Иван Иванов, не пропусна да отбележи Румен Овчаров. Бившият вече изпълнителен директор на централата пък сподели, че заедно с Овчаров са работили в една смяна в Козлодуй и затова сигурно не му е било лесно да вземе подобно решение. Едно е обаче проблемът с III и IV блок да се гледа от стола на шефа на атомната цетнтрала, другояче изглежда той от министерското кресло, изтъкна Иванов, който през последните седмици акцентираше върху негативните ценови последици от договореното с ЕС спиране на последните два 440-мегаватови блока в края на 2006 година.
Рокадата не смути особено хората в бранша. Единствените коментари бяха, че на уволнения Иван Иванов със сигурност ще бъде уредено топло и спокойно място. И то не толкова заради близките му отношения с министъра. Добре известно е, че като депутат от опозицията самият Овчаров бе сред най-активните сторонници за спасяването на малките блокове. Колкото до инцидента в централата от 1 март, в разгара на последвалия по-късно скандал той нееднократно публично декларираше, че в АЕЦ Козлодуй нищо не е станало (точно така тогава реагира и Иванов). Всъщност топлото местенце на вече бившия ядрен шеф се гарантира от няколко особено значими договора, подписани от него не без знанието на Румен Овчаров. За да е сигурно обаче, че ще продължава да играе ролята на задължителния бушон, Иванов не бе освободен от отговорност за дейността си през 2005 и 2006 година.
Според хора от централата, ако дори и малка част от подписаните контракти стане достояние на широката публика, шефът на Козлодуй и покровителите му по високите етажи на властта ще трябва да дават пространни и твърде неудобни обяснения. При това не ставало въпрос за доставените резервни части за блокове III и IV малко преди спирането им. Вредите от този контракт били незначителни в сравнение с последиците от договора за доставка на свежо ядрено гориво за блокове V и VI от руската компания ТВЕЛ, който в началото на март с подписа на Иван Иванов бе удължен до 2020 година.
Удължаването на срока на договора е изключително важно за България, защото гарантира сигурността на снабдяването в дългосрочен план, коментира на 9 март министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Подробности не бяха изнесени, но според осведомени записаната в документа цена, която ядрената ни централа ще плаща за една касета с гориво за ВВЕР-1000, е 550 000 евро. Годишно за всеки от големите блокове в Козлодуй се доставят по 160 касети, като във всяка от тях има по 490 кг обогатен уран. Справка на в. БАНКЕРЪ показа, че през 2004-а килограм уранов двуокис (преработен като ядрено гориво и комплектован в касети) се е търгувал на международните пазари средно по 1110 долара. През 2005-а цените са се увеличили с около 50 долара на килограм, след което са спаднали с 10 до 15 долара. В момента килограм обогатен уран се търгува средно по 1150 долара, така че цената на касета за ВВЕР-1000 би трябвало да е 563 500 долара. Според новия контракт обаче, подписан от уволнения вече Иванов, АЕЦ Козлодуй плаща за всяка касета по 685 000 долара (равностойността на 550 000 евро). Тоест сега централата купува руското ядрено гориво с близо 22% по-скъпо, отколкото е цената му на международните пазари. А след като за всяка касета горницата е от 121 500 долара, от горивото за двата хилядника всяка година Козлодуй губи 38 880 000 долара. Тази горница най-вероятно не отива в компанията производител ТВЕЛ, а се разпределя по посредници някъде по пътя между българската ядрена централа и руската фирма, предполагат хора от бранша. Според тях подписаният през март контракт не уточнява кои са посредниците и е много възможно имената им да се знаят от трима-четирима души у нас. Единственият шанс те да излязат на светло е евентуалната намеса на прокуратурата. Тогава именно уволненият, но неосвободен от отговорност Иван Иванов би могъл да бъде използван като бушон и да обере всички негативи от неизгодната сделка.
Наистина, дали прокуратурата ще се заинтересува от параметрите на удължения договор за ядреното гориво, все още не е ясно, но жълтият картон от Брюксел заради ядрената ни безопасност вече е вдигнат. Засега той визира само демонтажа на първите два блока и спирането на 31 декември на реактори III и IV. Министър Овчаров се опита набързо да тушира гафа с обяснението, че демонтажът на неядреното оборудване на блокове I и II ще започне още през юли, а втората двойка реактори ще бъде изключена в съответствие с обещанията на страната ни. Как ли обаче министърът, шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев и новият изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов ще оправят дългото си мълчание за инцидента от 1 март и стремежите сериозността му да бъда прикрита? Източници от белгийската столица допускат, че реакцията на българските власти и причините за този инцидент може да са част от жълтите зони в септемврийския доклад на Европейската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във