Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Догодина чакаме инвеститор за автомобилен завод, обяви Борисов

S 250 86ebba7b eddc 4b0d a51f ce5eece71196
S 250 f40cbe2f 3272 4830 8218 01b99190c3fe
S 250 1faf8402 f0b4 442d a083 f512f82e81e1
S 250 abe6ea65 f7d7 4e24 923b 9bb83e2007b7

В началото започнахме да шием седалки, табла, в последствие минахме на най-умното нещо, което може да се направи в един автомобил – електрониката и софтуера, хардуера. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на революционния 3D i-Cockpit, разработен от „Вистеон България“. Това е първият триизмерен клъстер в серийното автомобилно производство, внедрен в най-новите коли на "Пежо".

"Темповете, с които се развива автомобилния сектор у нас, са много добри и даде за пример новооткритите заводи за производство на автомобилни части и софтуер в Пловдив, Димитровград и Русе", допълни Борисов и изтъкна необходимостта от съвместната работа с университетите, за да има достатъчно квалифицирани инженери.  

Спопред него е притеснително, че сме били с най-ниско по заплащане, но затова сме си виновни ние. "Десетилетие промотирахме България като най-евтината работна ръка. Темповете, с които това се наваксва са достатъчно добри. Има и много високи заплати в бранша. Навремето в един Мерцедес S-класа единственото, което правеха българите е да ходят да му подритнат гумата и да кажат "Каква направа е това". Преди месец открихме в Пловдив завод, който произвежда фаровете, мигачите, стоповете, в Димитровград са кабелите, в Русе са дистанционното управление и камерите около мерцедесите, а сега на най-специалната кола на Мерцедес ние сме направили най-важното", каза премиерът. 

Премиерът подчерта, че съжалява, че на фона на всичките негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това, че тези красиви дизайни се пишат от български инженери, технолози. Той добави, че иновационният софтуер, представен днес, също е създаден от българин. Той е убеден, че сме готови за завод и догодина ще имаме инвеститор. "Няколко са големите компании, които се колебаят коя да дойде", обяви Бойко Борисов.

„Вистеон Електроникс“ е водещият световен автомобилен доставчик на дигитални инструментални клъстери. Развойният център на „Вистеон Електроникс“ в София е най-големият за компанията в света. В него работят над 800 инженери, които разработват високотехнологичен софтуер с технологии за автомобилите на утрешния ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във