Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Доган и компания преговарят с чуждестранен инвеститор за пристанището на ТЕЦ "Варна"

Осемдесет и девет млн. евро са инвестирани за реконструкция и обновяване на пристанището на ТЕЦ "Варна", съобщи изпълнителният директор на компанията и бивш транспортен министър Данаил Папазов, цитиран от специализираното издание Maritime. Той очаква до края на тази година новият порт да обработи до 250 хил. тона товари и 500 хил. тона до края на следващата 2020-а. Папазов заяви, че се водят преговори за привличане на чуждестранен инвеститор, който да поеме до 50% от дяловете в новосъздадено дъщерно дружество на ТЕЦ "Варна", което ще управлява пристанището. Ексминистърът не назова името на чуждестранна компания, но отбеляза че такива преговори се водят от над половин година.

Варненската централа бе закупена от фирма на Данаил Папазов (преди тя беше собственост на "ЧЕЗ Груп"), а на по-късен етап като мажоритарен съдружник в нея влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

В края на януари в сайта на ТЕЦ "Варна" бе публикувано инвестиционно предложение. В него бе записано, че предстои разширение и модернизиране на пристанището за обществен транспорт с регионално значение "ТЕЦ Езерово", чрез присъединяване на три съседни на него поземлени имота. Според документа предстои ново функционално зониране на територията, удължаване на съществуващото и изграждане на ново стационарно хидротехническо съоръжение – кей за приставане, престояване и обслужване на кораби, обособяване на ново корабно място за обработване на наливни товари и изграждане на нови пристанищни съоръжения на сушата, необходими за специализирането на отделните корабни места на пристанището в обработването на определен тип товари. В порта ще се обработват генерални товари, контейнери, течни товари и насипни (зърнени) товари.

Доган и Папазов са регистрирали  "Пристанище ТЕЦ Езерово" - дъщерно на "ТЕЦ Варна", с капитал от почти 63.8 млн. лева. Той е под формата на непарична вноска - апорт на недвижими имоти и съоръжения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във