Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Доц. Кунчев: Хората имат нужда от глътка въздух

"Правила за справяне с кризата няма и прилагането на крайни мерки не е решение." Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му мерките, които ще бъдат разхлабени от 1 април, ще дадат възможност на хората да си поемат глътка въздух.

Кунчев коментира, че ефектът както от затягането, така и отпускането на ограниченията ще стане ясен след известно време, защото на дневна база има изкривяване. "Ефектът, който търсим за момента, е да не продължи нарастването рязко на случаите, както бяхме свидетели в течение на две седмици", посочи той пред БНТ.

Главният здравен инспектор подчерта, че за първи път се посочвали мерки, които няма да важат просто от утре за всички, а са разпределени - "какво пускаме от 5-ти, какво от 12-ти, какво оставяме до края на месеца".

Според него, при моловете проблемът не е в чисто търговския характер, а в тяхната социална роля да събират много хора, особено когато е по-студено времето: "Ако слушате това, което казват директорите на болници, епидемиолозите, лекарите, разбира се, че ние сме винаги за това мерките да са по-затегнати, по-дълъг да е този период, само че когато политиците и министрите вземат вече решение, те няма как да не отчетат и другата страна - тази, че хората имат нужда от взимане на глътка въздух", каза Кунчев.

По думите му мерките се разхлабват, но с условие, че ако продължи растежът, пак ще бъдат взети мерки така, че "те да осигурят ненатоварване в такава екстремна степен на болниците".

"Ако през зимния сезон тези "зелени коридори" за пазаруване за възрастни играеха някаква роля, сега, когато е доста по-достъпно и за възрастните хора да отидат до магазин, те не са толкова ефективни", каза още Ангел Кунчев. И уточни, че във вторник е било решено да "зелените коридори" да останат, но неговото мнение е, че идва време тази мярка да бъде преразгледана.

За предстоящите избори главният държавен здравен инспектор увери, че с разработения от здравните власти медицинския протокол е указано точно какво трябва да се прави и ако се изпълняват тези мерки, няма никакъв особен риск за 20 минути хората да отидат да гласуват.

Според Кунчев с тези 700 000 дози ваксини, които ще пристигнат през април, ще успеят да бъдат достигнати всички ваксинационни фази, "така че всеки, който желае по всеки механизъм, да може да достигне и да има избор на типовете ваксини, с които ще работим".

"Имунитетът никой не може да изчисли колко ще продължи - да, логично е, че този тип ваксини осигуряват максималната защита в рамките на година, но всичко зависи от това как ще продължи да се развива коронавирусът", обясни главният държавен здравен инспектор. Ако коронавирусът остане един перманентно съществуващ, проявяващ се всеки есенно-зимен сезон, това ще е най-лошият вариант: "Тогава ще трябва едва ли не след всеки нов появяващ се щам, да има нова ваксина. Тя да е сезонна, както грипа тя да се прави всяка година."

Facebook logo
Бъдете с нас и във